Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
feb 18

Informacija za turističke agencije

Željeli bismo vas informirati o novoj važnoj izmjeni u grčkom turističkom zakonodavstvu, koja je nedavno donesena Zakonom 4582/2018 i utječe na sve turoperatore ili turističke agencije iz trećih zemalja (izvan EU) koji žele poslovati u Grčkoj.

Turoperatori i putničke agencije iz trećih zemalja imaju pravo da u Grčkoj osnuju putničku agenciju kako bi legalno poslovali u zemlji, pod uslovom da zakoni države državljanstva ili osnivanja ovih turoperatora ili turističkih agencija priznaju isto pravo za grčke državljane ili preduzeća osnovana u Grčkoj [Princip reciprociteta].

S obzirom na gore navedeno, oduvijek se smatralo da su svi turoperatori ili putničke agencije iz trećih zemalja koje nemaju turističku agenciju u Grčkoj dužne surađivati ​​s putničkom agencijom koja je legalno osnovana u zemlji kako bi mogli poslovati lokalno (naime, organizovati pakete, obavljati prevoz, rezervisati smeštaj, organizovati izlete itd.).

Novi zakon 4582/2018 [član 25] izričito nameće ovu obavezu.

Stoga, počevši od 11. decembra 2018. godine (datum objavljivanja u Službenom listu), izričito je nezakonito da turistički operater ili turistička agencija izvan EU, bez legalne putničke agencije u Grčkoj, pružaju turističke usluge u Grčkoj ako turoperator ili turistička agencija ne sarađuju sa putničkom agencijom koja je legalno osnovana u zemlji.

S obzirom na gore navedeno i na novu turističku sezonu, a u cilju izbjegavanja sukoba sa zakonom i nepotrebnih neugodnosti, molimo Vašu instituciju da odmah obavijesti sve relevantne sudionike u Bosni i Hercegovini o gore navedenoj promjeni u zakonodavstvu.

 

S poštovanjem,

Leonidas Papakonstantinidis
Ekonomski i komercijalni savjetnik