Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
feb 19

Značaj i popularizacija stručnog obrazovanja – Iskustva zemalja iz Evropske unije

/15. februar 2024. godine/

„Značaj i popularizacija stručnog obrazovanja“ naziv je konferencije koja je održana 15.02.2024. godine u Sarajevu s ciljem unapređenja znanja i razmjene iskustava u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja. Učesnici konferencije su mogli čuti najnovije trendove iz pojedinih zemalja Evropske unije. Konferenciju je realizovala Srednja škola metalskih zanimanja iz Sarajeva, zajedno sa partnerima iz Danske.

U uvodnom dijelu ove konferencije prisutnima se obratila ministrica Naida Hota-Muminović koja je istakla značaj stručnog obrazovanja i ciljeve Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u pravcu njegovog unapređenja. Predstavnica partnera “SOSU Ostjylland” iz Danske Bodil Mygind Madsen predstavila je projekat VET4WB, dok je o ulozi poslodavaca u dualnom VET-u u Danskoj govorila Anja Trier Wang iz organizacije “Danish Industry (DI)”. Nataša Kristan, iz “Šolski center Kranj” osvrnula se u svojoj prezentaciji na stručno obrazovanje u Sloveniji, a o stanju i sve izražajnijim potrebama za kadrom na bosanskohercegovačkom tržištu govorio je Suhad Ećo, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca KS.

U panel diskusiji koja je uslijedila učestvovali su Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo,  Senada Salihović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, Admir Šuvalić, predsjednik Kantonalnog odbora SSVOONK-a BiH,  Asmir Demir, predstavnik srednjih tehničkih i stručnih škola, Nihad Salkić, predstavnik osnovnih škola KS i Tarik Konak, predstavnik učenika JU „Srednja škola metalskih zanimanja”. Govorilo se o saradnji srednjih stručnih škola sa poslodavcima, potrebi usklađivanja nastavnih planova i programa sa potrebama tržišta rada, popularizaciji srednjih stručnih zanimanja, te neophodnom jačanju saradnje među svim ključnim akterima, kao i ugledanju na dobre primjere iz zemalja Evropske unije.

Predstavnici organizatora iskazali su ovom prigodom svoju zahvalnost partnerima iz Evropske unije, institucijama u BiH, poslovnom sektoru i nastavnom kadru  na podršci u radu i doprinosu uspješnoj realizaciji projektnih aktivnosti, te izrazili svoje uvjerenje da će se ova saradnja unaprijediti u narednom periodu.