Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
sep 24

Uspješno okončana Obuka master trenera za rad sa mentorima

/22.09.2021./

U Sarajevu je u saradnji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Ministarstva za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo uspješno provedena obuka master trenera za rad sa mentorima u stručnom obrazovanju.

Provedbu edukacije je podržao GIZ, u sklopu svog projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, koji je sufinansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović, uz prisustvo njemačke ekspertice iz organizacije GIZ Sonje Ruetz je 22. septembra 2021. godine, u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo svim polaznicima zvanično uručila i certifikat o položenom ispitu.

Ministrica Hota – Muminović je ovom prilikom uputila čestitke master trenerima, koji su uspješno prošli obuku, osvrnuvši se na značaj same obuke, srednjeg stručnog obrazovanja i saradnje koju na tom polju Ministarstvo ostvaruje sa GIZ-om i Komorom.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo je, na osnovu propisanih kriterija, u ovu edukaciju uključilo poslodavce i obrazovne institucije, tj. profesore srednjih stručnih škola.

O značaju povezivanja nauke i prakse govorili su predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović i direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove u Komori Lejla Halkić, istaknuvši da posebno raduje činjenica što, zahvaljujući upravo partnerstvu između pomenutih instututicija, imamo bosansko-herecegovačke master trenere, te na taj način gradimo vlastite kapacitete u dualnom obrazovanju.

Kako je to istaknuto ovom prilikom, uvođenjem elemenata dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo, stiču se poreduslovi da poslodavci dobiju kompetentnu radnu snagu po pitanju praktičnih znanja i vještina, a škole kroz ovaj oblik saradnje sa firmama školuju učenike kod kojih raste interes za određenim zanimanjima.