Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
jul 29

Uručeni certifikati polaznicima obuke za ugostiteljska zanimanja

/26. juli 2022./

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo 26. jula 2022. godine su uručeni certifikati za polaznike obuke za ugostiteljska zanimanja za konobara, kuhara, recepcionera, spremačicu i animatora u turizmu. Obuka u trajanju od preko 100 časova pohađalo je 35 nezaposlenih osoba iz Kantona Sarajevo. Teorijski dio obuke organiziran sa predavačima za pojedine oblasti, provodio se u Centru za edukaciju Privredne komore Kantona Sarajevo, dok se praktična obuka provodila u Hotel Hills Sarajevo Congress & Thermal Spa Resort na Ilidži.

Cilj ove edukacije je bio omogućiti polaznicima sticanje novih znanja i vještina, te pripremiti ih za budući rad za pomenuta ugostiteljskih zanimanja za koja postoji sve veći interes i od strane poslodavaca u smislu potražnje kvalifikovane radne snage.

„Jednom broju polaznika koji su uspješno okončali obuke za kuhare, konobare, recepcionere i sobarice uprava Hotela Hills, te jedan broj restorana i drugih ugostiteljskih kapaciteta sa područja Kantona Sarajevo ponudili su zaposlenje. Među njima su i polaznici iz socijalno ugroženih porodica, što daje dodatnu vrijednost ovom projektu.“, istakao je Darko Vujović, projekt menadžer.

U narednom periodu će uslijediti obuke i za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu koji žele nadograditi svoje znanje.

Cjelokupna edukacija dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Premošćavanje (Bridging), koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od strane Europske unije. Projekat je nastao kao rezultat nastojanja prekograničnih partnera da, u okviru svojih nadležnosti, doprinesu rješavanju problema nedostatka kvalifikovanog osoblja u turističkoj privredi u Zlatiborskom okrugu i Kantonu Sarajevo. Partneri na projektu su Privredna komora Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomska škola Užice iz Srbije.