Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
maj 17

Ugovor o saradnji sa privrednom komorom libijskog grada Misurata

/16. 05. 2023. godine./

Delegacija privrednika libijskog grada Misurate tokom svoje višednevne posjete Kantonu Sarajevo i BBI forumu posjetila je 16. maja 2023. godine Privrednu komoru Kantona Sarajevo, kojom prilikom su gosp. Fathi A. Alturki, predsjedavajući Upravnog odbora Privredne, industrijske i poljoprivredne komore Misurata iz Libije i gosp. Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo potpisali sporazum o saradnji između ove dvije institucije.

Kako su to istakli potpisnici sporazuma cilj im je afirmisati svoju ulogu i raditi na osnaživanju privrednih odnosa između Libije i Bosne i Hercegovine i gradova Misurate i Sarajeva, te olakšati trgovinsku razmjenu i saradnju u različitim privrednim područjima između dviju zemalja.

Dvije strane razmjenjivat će informacije o tržištima u obje zemlje kako bi se otvorili novi horizonti za saradnju i privrednu integraciju, te identificirale vrste dobara koje je moguće razmjenjivati. Među oblastima u kojima bi se mogla ostvariti poslovna saradnja posebno su istaknuti građevinarstvo, energetski sektor, poljoprivredno-prehrambena industrija, zdravstvo, trgovina i turizam.

Istaknuta je i važnost organiziranja specijaliziranih izložbi u Libiji i Bosni i Hercegovini, te organiziranja učešća na konferencijama i simpozijima koji se održavaju u njihovim zemljama.