Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
jun 07

U toku obuka za ugostiteljska zanimanja u KS

/6. juni 2022./

U organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo 35 nezaposlenih osoba iz Kantona Sarajevo pohađa obuku za ugostiteljska zanimanja za konobara, kuhara, recepcionera i spremačice, a očekuje se i početak obuke za animatore u turizmu. Obuka u trajanju od preko 100 časova, koja se provodi od 06. juna i trajat će do 15. jula 2022. godine, se sastoji od teorijskog dijela, koji se realizuje u Centru za edukaciju Privredne komore Kantona Sarajevo, dok se praktična obuka provodi u hotelu Hills na Ilidži.

“Ovu edukaciju smatram odličnom prilikom da usavršim svoje vještine u kuhanju, što kroz predavanja u Komori, što kroz praktični dio nastave, a nadam se da bi mi se poslije završene obuke mogla ukazati i prilika za posao u ovoj branši”, istakao je Amel Nikšić, polaznik obuke za kuhare.

Cjelokupna edukacija dio je aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Premošćavanje (Bridging), koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, finansiranog od strane Europske unije. Projekat je nastao kao rezultat nastojanja prekograničnih partnera da, u okviru svojih nadležnosti, doprinesu rješavanju problema nedostatka kvalifikovanog osoblja u turističkoj privredi u Zlatiborskom okrugu i Kantonu Sarajevo. Partneri na projektu su Privredna komora Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Udruženje Užički centar za ljudska prava i demokratiju i Ekonomska škola Užice iz Srbije.