Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
mar 06

U Sarajevu održan Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2020.

/ 05.03.2020./ 

Četvrti po redu Ekonomski forum BiH, koji organizuje Ekonomski fakultet u Sarajevu, održan je 5. marta 2020. godine u Sarajevo, okupivši i ove godine više stotina učesnika iz BiH i zemalja regiona.

Forum su otvorili dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te šef Delegacije Evropske uniije BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Sattler.

Glavni uvodničar je bio specijalni savjetnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ciljeve samoodrživog razvoja i profesor Univerziteta Columbia Jeffrey Sachs.

Uz gostovanje dr. Jeffrey Sachsa, u radu ovogodišnjeg foruma posebna pažnja je posvećena i kreiranju pretpostavki za razvoj regionalne mreže za promociju ciljeva samoodrživog razvoja (Sustainable Development Goals network – SDGN) kao dijela globalne mreže (Sustainable Development Solutions Network – SDSN).

Program foruma je bio koncipiran u formi dva panela – o ciljevima održivog razvoja te o značaju digitalnog razvoja u kontekstu zemalja zapadnog Balkana.

Tema prve panel sesije, koju je moderirao Zlatko Lagumdžija, bila je stanje u zemljama regije i šta zajedno ove države mogu učiniti s ciljem unapređenja ekonomskog i poslovnog ambijenta.

Panelisti su predstavnici inicijative Western Balkans 2030, Filip Vujanović, predsjednik i premijer Crne Gore (2013.-2018.); Mirko Cvetković, premijer Srbije (2008.-2012.); Fadil Novalić, aktuelni premijer Federacije Bosne i Hercegovine i dr. Jeffrey Sachs, specijalni savjetnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ciljeve samoodrživog razvoja.

Generalni direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža je moderirao drugu sesiju u kojoj se razgovaralo o značaju digitalnog razvoja i budućnosti digitale na području regije Zapadnog Balkana, s osvrtom na bankarski sektor.

Panelisti druge sesije su bili predstavnici banaka i IT sektora u BiH i Hrvatskoj: Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH; Boško Mekinjić iz Upravnog odbora Udruženja banaka BiH; Dino Ibrahimović, predstavnik kompanije Infobip; Martina Drvar, viceguvernerka Hrvatske narodne banke; Mersed Čamdžić, direktor kompanije Mistral te Amina Karić, dopredsjednik operacija kompanije Authority Partners.

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine je platforma za susret i dijalog između izvršne vlasti, poslovne i akademske zajednice, čiji je cilj oblikovanje atraktivnog poslovnog ambijenta.

Rezultati ovogodišnjeg dijaloga bit će koncipirani u prijedloge i smjernice koje će biti stavljene na raspolaganje poslovnoj zajednici, akademiji i kreatorima ekonomskih politika.

Privredna komora Kantona Sarajevo je bila srebreni sponzor ovog događaja.