Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
mar 30

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo uspješno započela serija zajedničkih radionica za poslovne subjekte i srednje stručne i tehničke škole

/30.03.2022./

Cilj ove radionice održane u Privrednoj komori Kantona Sarajevo je povećati kvalitet i atraktivnost dualno organiziranog stručnog obrazovanja kroz unapređenje saradnje dva mjesta učenja, poslovnog subjekta i srednje stručne ili tehničke škole.

U ovoj radionici, koju je održao univerzitetski saradnik mr. Markus Müllner iz Instituta za istraživanja o kvalifikacijama i obuci u austrijskoj privredi (ibw) iz Austrije, učestvovalo je 36 polaznika i polaznica iz 13 poslovnih subjekata i 8 srednjih stručnih i tehničkih škola iz Kantona Sarajevo.

Direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove Privredne komore Kantona Sarajevo Lejla Halkić je u svom uvodnom obraćanju istaknula koliko je za uspješno dualno organizirano stručno obrazovanje, s obzirom na sve značajnije tehničke i digitalne promjene, važna jača saradnja između različitih mjesta učenja, kao i povezivanje školskog znanja s praktičnim iskustvom.

Fokus je bio na razmjeni međusobnih očekivanja, kao i na različitim stručnim temama kao što su motivirajuće nastavne metode za realizaciju praktične nastave kod poslovnog subjekta i obavljanje razgovora u svrhu davanja povratnih informacija i vrednovanja postignuća učenika.

Razvoj i realizaciju ove radionice podržao je projekat „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“, koji po nalogu Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.