Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
maj 06

Studijska posjeta Srbiji u okviru projekta „Learning by Doing“

/18.- 19.04.2018.godine/

Predstavljen VET sistem u Srbiji, standardi kvalifikacije zasnovani na potrebama tržišta rada, Zakon o dualnom obrazovanju, počeci njegove primjene, kao i dosadašnja iskustva
Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, zajedno sa predstavnicima jednom broja srednjih stručnih škola u KS, su u periodu od 18. do 19. aprila 2018. godine obavili studijsku posjetu Srbiji, a u okviru projekta Dunavskog transnacionalnog programa koji nosi naziv: „Učenje kroz rad“ – Usmjerena izgradnja kapaciteta partnerstava za stručno obrazovanje i osposobljavanje (SOO/VET) u Dunavskom regionu, u pravcu efektivne modernizacije sistema SOO/VET (Learning by Doing).

Prvog dana prisustvovali su tradicionalnom, osmom po redu Sajmu obrazovanja u Subotici na kojem se budućim srednjoškolcima svojim programima predstavilo 11 srednjih škola iz našeg grada i Bačke Topole, kao i šest visokih strukovnih škola i fakulteta. U okviru Sajma obrazovanja održan je panel pod nazivom „Učenje kroz rad u Subotici – Work based Learnig in Subotica”. Panel je zamišljen kao nastavak promocije stručnog obrazovanje u Subotici u okviru projekta „Learning by Doing“ koji je podržao izradu brošure o pet srednjih stručnih škola u Subotici. Cilj panela bio je da se te stručne škole predstave, ali i njihovi ključni partneri – preduzeća i ustanove u kojima se odvija praktično učenje, a riječ u diskusiji uzeli su i gosti iz Bosne i Hercegovine.
Drugog dana posjete u prostorijama Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu predstavljen je VET sistem u Srbiji, standardi kvalifikacije zasnovani na potrebama tržišta rada, Zakon o dualnom obrazovanju, počeci njegove primjene u Srbiji, kao i dosadašnja iskustva, koja su veoma zanimala predstavnike Privredne komore Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.
Podsjećamo da je Trgovinska i industrijska komora Budimpešte vođa projekta, dok su Privredna komora Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo jedni od 24 partnera na projektu, koji obuhvata 14 zemalja regiona. Partneri iz Srbije i ujedno domaćini ove posjete su Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Privredna komora Srbije.

***

Trgovinska i industrijska komora Budimpešte je vođa projekta, dok su Privredna komora Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo jedni od 24 partnera na projektu, koji obuhvata 14 zemalja regiona.

Projekat “Učenje kroz rad” sufinansiran je iz fondova Evropske unije (ERDF, IPA) u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Ukupan budžet iznosi 2,3 miliona eura. Projekat je započeo 1. januara 2017. godine i trajat će do 30. juna 2019. godine.
Za više informacija molimo vas posjetite: www.interreg-danube.eu/learning-by-doing