Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 05

Sporazum o saradnji među ženama u poduzetništvu

/ 3.10.2018./

Žensko poduzetništvo, snaga aktivizma, društvena uključenost i umrežavanje, kao bogatstvo koje pospješuje zajednicu…

Konferencija povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji među ženama u poduzetništvu četiri države – Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine održana je u srijedu, 3. oktobra u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Sporazum su potpisale predsjednice najaktivnijih udruženja poduzetnica: ”Virtualni ženski poduzetnički centar” iz Zagreba na čijem je čelu poduzetnica i direktorica centra Sanela Dropulić, „Promocija zdravog života“ na čelu sa poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, “Društvo Miniaturna – Mala misao, velika djela”, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin, te “Poduzetnice IN” iz Bosne i Hercegovine, koje predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva.

Regionalna saradnja poduzetnica predstavlja historijski iskorak u umrežavanju poduzetnica. Kako navode potpisnice prvi put u historiji Jugoistočne Evrope potpisan je sporazum koji povezuje oko pet hiljada žena u poduzetništvu, a u koji su uključene i četiri zemlje, koje čine vlasnica kompanija i obrta, poslovnih žena, te onih koje razmišljaju o poduzetništvu i aktivno djeluju da bi ostvarile svoje poslovne planove.

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, razumijevanju i zajedničkom djelovanju poduzetnice su se složile da će raditi na inovativnom i konstruktivnom umrežavanja poduzetnica Jugoistočne Europe, snažnoj motivaciji za pokretanje i razvoj poduzetništva žena, logistici za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Evrope, poduzetnice će raditi na razmjeni iskustava i zajedničkog djelovanja, stvaranju novih tržišnih poslovnih saradnji i prilika, provedbi kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo, angažovanju poslovne aktivnost žena, poticanju konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama, smanjenju marginalizovanog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama, te na otvaranju mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Evropskoj uniji.

Kao domaćin događaja, prisutne je pozdravio predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić istakavši da Privredna komora na čijem je čelu intenzivno radi na spajanju institucija, udruženja koje zastupaju poduzetnike.

Direktorica centra za edukaciju kadra Privredne komore Kantona Sarajevo Lejla Halkić pozdravila je prisutne, ukazavši na značaj umrežavanja poduzetnica, te na značaj projekata koje će regionalna saradnja donijeti. Pozdravljajući ideju Halkić je istakla žensko poduzetništvo, snagu aktivizma, društvene uključenosti i umrežavanje kao bogatstvo koje pospješuje zajednicu u kojoj se nalazimo.

Od velikog značaja za potpisnice Sporazuma bila je i podrška lokalnih, međunarodnih organizacija, institucija Bosne i Hercegovine, među gostima su bili predstavnici sarajevskih općina, predstavnici komorskog sistema, GIZ-a, Bigmeva, Evropske banke za obnovu i razvoj, Veleposlanstva Republike Hrvatske  i drugi.