Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
feb 04

Selekcija učenika za obavljanje praktične nastave u kompanijama

/03.02.2022./

Selekcija srednjoškolaca za obavljanje praktične nastave u dualnom sistemu obrazovanja naziv je jednodnevne radionice održane po drugi put 3.2.2022. godine u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo, a u okviru projekta „Podrška uspostavi dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo“.

Ovaj put tema je okupila predstavnike poslovne zajednice koji su uključeni u program organiziranja i sprovođenja praktične nastave u srednjim stručnim školama u Kantonu Sarajevo ili pak to namjeravaju učiniti. Cilj ove jednodnevne edukacije bio je identifikovanje poželjnih vještina radnika za kojima poslodavci tragaju, upoznavanje učesnika sa značajem i metodama pripreme i motivisanja učenika za proces praktične obuke u firmama, kao i selekcija srednjoškolaca koji će obavljati praktičnu nastavu u sistemu dualnog obrazovanja, prema iskazanim afinitetima.

Programom interaktivne radionice obuhvaćene su teme kao što su prijedlozi za unapređenjem izvođenja praktične nastave kod poslodavca, razvoj vještina kod učenika, digitalni alati, izazovi pri izvođenju i metode unapređenja praktične nastave.

Radionicu su vodile Aida Sujoldžić, psihologinja, savjetnica i konsultantica iz sfere primjenjene organizacijske psihologije i Mevlida Đečević-Koštrebić, ekonomistica, stručna saradnica u odjelu ljudskih resursa u ProCredit Bank d.d.

Provedbom svih aktivnosti u okviru projekta „Podrška uspostavi dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo“ Komora ima namjeru ukazati na višestruke prednosti dualnog obrazovnog sistema, kako za učenike koji se tokom školovanja osposobljavaju za svoju buduću profesiju, tako i za kompanije koje dobivaju kvalificiranu radnu snagu.

Projekat se realizira u saradnji sa GIZ-om, u okviru projekta „Stručno obrazovanje u BiH, a koji je kofinansiran od njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) i švicarske Agencije za razvoj i saradnju (SDC).