Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 11

Sarajevo Innovation Summit 2019

/ 10.10.2019./ 

Najznačajniji regionalni događaj o inovacijama “Sarajevo Innovation Summit 2019” održan je 10. oktobra 2019. godine u Vijećnici, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na ovogodišnjem samitu okupili su se najznačajniji stručnjaci u Evropi u oblasti inovacija, među kojima je troje bosanskohercegovačkog porijekla. Predstvili su se jedna od vodećih mladih inovatora u svijetu prema američkom naučnom časopisu “BioSpace” Sana Alajmović, osnivač i direktor kompanije “Ministry of Programming” Faris Začina i ekspert u inovacijama ekosistema Nedim Efendić.

Poseban kuriozitet Samita bio je učešće Tobiasa Degsella iz Švedske, koji je godinama radeći u štokholmskom Nobel Prize muzeju stekao znanja i vještine kojima pomaže kompanijama i organizacijama po cijelom svijetu kako da ideje pretvore u realnost, ostvare prestižne inovacije i dostignuća, koja vode do Nobelove nagrade.

Učestvovali su i profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dekanesa Jasmina Selimović, te profesori Aziz Šunje i Amila Pilav Velić, idejni tvorac i direktorica Sarajevskog inovacijskog samita.

Osnovna ideja Samita je okupljanje vodećih stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora, te akademske zajednice u oblasti inovacija omogućavajući prezentovanje dobrih praksi i razmjenu znanja i iskustava sa ciljem stimulisanja inovacija i kreiranja adekvatnog okruženja. Cilj je doprinijeti i otvorenijem dijalogu u kontekstu smanjenja jaza koji postoji između tržišta rada i visokoškolskih ustanova u smislu stvaranja novih, tržišno-relevantnih znanja i vještina, ali i definiranju konkretnih preporuka za unaprjeđenje okruženja koje će biti stimulativno za inovacije i preduzetničku aktivnost.

Privredna komora Kantona Sarajevo je, kao prijatelj ovogodišnjeg Samita, podržala ove aktivnosti, uz uvjerenje da će ovakav vid saradnje doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta. Na radinici, održanoj u okviru Samita, stručna saradnica u Komori Dina Grebo prezentovala je Projekat podrške mladim osobama za započinjanje posla – “START-UP“.

Ove godine podršku Sarajevo Innovation Summit-u pružili su Švedska ambasada BiH, Švedski institut, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Grad Sarajevo, Institut za razvoj mladih KULT, kao i Privredna komora Kantona Sarajevo, Bosna Bank International d.d., UNDP Bosne i Hercegovine, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Švedska trgovinska komora i SBF Start – up Challenge.