Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
nov 21

Saradnja sa Libijom

/ 20.11.2018./

U okviru trodnevne posjete Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu, delegacija  iz Libije, na čelu sa g. Fouzi Althair Rahouma, predstavnikom parlamenta Libije posjetila je 20. novembra 2018. godine Privrednu komoru Kantona Sarajevo gdje su sa predsjednikom Komore g. Muamerom Mahmutovićem i njegovim saradnicima razgovarali o brojnim pitanjima, prvenstveno sa aspekta zemalja koje su u nedavnoj prošlosti bile izložene teškim previranjima u političkom i privrednom životu.

Prema riječima članova delegacije iz Libije, stvorili su se uvjeti da se razgovara o uspostavljanju saradnje i spremni su za ulaganja u Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Libijska strana je zainteresirana za saradnju u oblastima energetskog sektora, poljoprivrede, prehrambene i naftne industrije i drugim oblastima koje su komplementarne. Ističući da je ovo njihova treća posjeta Sarajevu, izrazili su i želju da se sljedeći susreti organiziraju u Libiji.

Predsjednik Komore predstavio je mogućnosti saradnje i pružio informacije o domaćem zakonodavstvu koje reguliše pitanje stranih ulaganja, beneficije za investitore, osvrnuvši se na stanje i strukturu privrede Kantona Sarajevo, te dao odgovor na mnogobrojna pitanja koja su bila u interesovanju gostiju.   

Osvrćući se na vanjskotrgovinsku razmjenu istaknuto je da je protekle godine iz Bosne i Hercegovine u Libiju izvezeno robe u vrijednosti od cca 2.5 miliona KM, dok je iz Libije u BiH uvezeno svega cca 460,000 KM robe, što ukazuje na veoma nizak nivo privredne saradnje ove dvije zemlje, u odnosu na predratni period.

Komore će u budućnosti redovno informisati svoje članove o mogućnostima poslovnog povezivanja i sarađivati na realizaciji određenih projekata, a bit će razmatrana i mogućnost zaključivanja sporazuma o saradnji između komora glavnih gradova.