Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
sep 19

Saradnja sa indonezijskim gradom Gorontalo

/18. septembar 2023. godine./

Delegacija indonezijskog grada Gorontalo koju je predvodio zamjenik načelnika grada Gorontalo Ryan Fachrisan Kono, u pratnji Yudhono Irawan, savjetnika Ambasade Republike Indonezije u Sarajevu, BiH i njegovih kolega, posjetili su 18. septembra 2023. godine Privrednu komoru Kantona Sarajevo gdje su obavili razgovore sa predsjednikom Komore Muamerom Mahmutovićem i njegovim saradnicima.  

Ovaj prvi susret iskorišten je za razmjenu informacija i mapiranje polja saradnje, a dogovoreno je da se u budućnosti pokrenu aktivnosti na jačem povezivanju privreda Gorontala i Sarajeva.  

Razgovarano je o privrednim potencijalima, posebice o rastućem turizmu, saradnji u trgovini poljoprivrednim proizvodima, kao što su kafa, začini ili lokalni specijaliteti, ali i razmjeni znanja i tehnologija u određenim sektorima. 

Istaknuto je da bi jača ekonomska saradnja mogla donijeti dugoročne koristi za Gorontalo i Sarajevo, omogućavajući održiviji i raznovrsniji ekonomski rast. 

Grad Gorontalo i Sarajevo imaju bogatu i jedinstvenu kulturu, a izgradnja partnerstava koja promovišu kulturnu razmjenu i turizam može povećati broj turističkih posjeta. Također sagovornici su se složili da zbog svog strateškog geografskog položaja, dva grada mogu sarađivati i na uspostavljanju logističkog i distributivnog centra, olakšavajući tako regionalnu i međunarodnu trgovinu.