Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
apr 21

Saradnja sa Austrijom

/20.04.2016. godine/

Ovih dana u Bosni i Hercegovini boravi delegacija austrijskih kompanija, u organizaciji Trgovinskog odjela Austrijske ambasade u Sarajevu, na čelu sa gospodinom Sigmundom Nemetijem.
U okviru posjete Sarajevu, između ostalog, upriličeni su i razgovori privrednika Sarajevskog kantona sa privrednicima iz Austrije, gdje su prisutni razmotrili mogućnosti uspostavljanja poslovne saradnje.
Tom prilikom Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo prezentirao je potencijale Kantona Sarajevo i mogućnosti investiranja u ovaj kanton. Osvrnuo se na saradnju sa Republikom Austrijom, navodeći osnovne statističke pokazatelje o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

Tako je ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo u 2015. godini ostvarena u iznosu od 4 milijarde i 577 miliona KM, od čega se 2,8% (127 miliona KM) odnosilo na razmjenu sa Austrijom. U Austriju je izvezeno robe u vrijednosti od 25 miliona KM, dok je ukupna vrijednost uvezene robe iz Austrije iznosila 101 milion KM. Austrija je bila na devetom mjestu najvećih uvoznika robe na tržište Kantona Sarajevo sa 3% učešća u ukupnom uvozu Kantona Sarajevo u 2015. godini. Od ukupnog izvoza Kantona Sarajevo na tržište Austrije izvezeno je 2,5% robe. U odnosu na 2014. godinu izvoz Kantona Sarajevo u Austriju povećao se za 30,9%, dok se istovremeno uvoz povećao za 10,4%.

Ovi pokazatelji su znak da se saradnja treba intenzivirati.
Prema programu posjete delegacija će, pored Sarajeva, boraviti i u Visokom, Kaknju, Goraždu i Višegradu.