Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
sep 29

Šansa za turistički ruralni razvoj u doba pandemije koronavirusa

/26.09.2020./

Centralna konferencija „Turizam i ruralni razvoj Kantona Sarajevo“ u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo održana je 26. septembra 2020. godine u Sarajevu, kao jedna od tri konferencije koje ova turistička zajednica organizira u povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Konferenciju je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, koja je naglasila neophodnost strategije razvoja turizma, koja bi definisala i regulisala između ostalog i ruralni razvoj, a čija je važnost posebno uočena u vemenu pandemije koronavirusa.

Podršku konferenciji i nastojanju da se turistički djelatnici suoče s aktuelnom problematikom, pratećim pitanjima ruralnog razvoja i mogućim rješenjima  postojećih problema dao je i Draško Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Panelisti konferencije bili su predstavnici Ministarstva privrede KS, Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), profesori iz struke, Udruženje Alterural Sarajevo, te uspješna registrovana seoska domaćinstva. Među ostalim učesnicima bili su predstavnici Privredne komore FBiH, Privredne komore Kantona Sarajevo, Zavoda za zaštićena prirodna područja KS,  Zadružni savez FBiH, Udruženje turističkih privrednika BiH, predstavnici općina u Kantonu Sarajevo, Sarajevo Navigator, registrovana seoska domaćinstva, turističke agencije i udruženja.

Na konferenciji je predstavljena nova brošura “Oko Sarajeva”, Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Autor brošure je Tim Clancy a urađena je na bosanskom i engleskom jeziku, koja će u narednom periodu biti prevedena na druge jezike te plasirana na turistička tržišta. Sadržaj brošure čine okolna turistička područja Sarajeva, a cilj je da se domaćim i stranim turistima predoče ideje za izlete na koje mogu otići u blizini Sarajeva.