Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
maj 12

Sajam srednjih škola i Sajam vještina u Kantonu Sarajevo

/11. 05. 2023. godine./

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, organizirali su Sajam srednjih škola i Sajam vještina (Skills show), 11. maja 2023. godine na Trgu djece Sarajeva ispred ARIA mall-a, kako bi se učenicima završnih razreda osnovnih škola pomoglo pri odabiru srednje škole.

Komora je bila zadužena za organizaciju Sajma vještina (Skills show) i ovu aktivnost provela je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i TaiwanBusiness – EBRD Fondom za tehničku saradnju, kroz EBRD program Inicijativa privatnog sektora za mlade / Private Sector Youth Initiative (PSYI) u BiH, kroz fazu dva za Kanton Sarajevo. 

Prilikom svečanog otvaranja sajma prisutnima su se obratili Liu Jack, predstavnik TaiwanBusiness – EBRD Fond za tehničku saradnju, Mumer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović koja je Sajam srednjih škola i Sajam vještina proglasila otvorenim.

Kako je to istaknuto namjera organizatora jeste da se učenici koji završavaju osnovnu školu i njihovi roditelji upoznaju sa zanimanjima za koja se mogu obrazovati u srednjim školama na području Kantona Sarajevo, načinu na koji su škole povezane sa poslodavcima, te kakva je konkurentnost na tržištu rada nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Kompanije koje su uzele učešće u sklopu prezentacije vještina Decker – Braća Mujić Export – Import, Hyundai BiH, Centrotrans, Porsche Inter Auto BH, Udruženje hitnih medicinskih tehničara Federacije BiH, Elektro – test solarni sistemi, Šabović Dizajn, Geogis Studio i Sanzen Innovation su podijelile svoja iskustva u provođenju praktične nastave učenika, te prezentirali svoj radni proces, sa novim tehnologijama i inovacijama. Ujedno bila je ovo prilika za poslodavce i srednje stručne škole da razmijene svoja iskustva međusobno i uspostave nova partnerstva.

Kroz implementaciju programa Inicijativa privatnog sektora za mlade / Private Sector Youth Initiative (PSYI) u BiH, Komora je u prilici osnažiti sopstvene kapacitetete i kroz zajednički rad sa resornim ministarstvom, školama i poslovnim sektorom pružiti značajniju podršku u pravcu uspostavljanja što uspješnijeg modela dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Osmišljena je kako bi pomogla u stvaranju novih radnih prilika i ublažila visoka stopa nezaposlenost i odlazak mladih iz zemlje.