Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: info@pksa.ba
nov 04

Rasprava o Programu ekonomskog osnaživanja porodica i mladih

/3. novembar 2022./

Konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati Programa ekonomskog osnaživanja porodica i mladih (EOP) održana je u Podgorici 3. novembra 2022. godine. Riječ je o jednodnevnoj konferenciji koja je pored predstavnika organizatora okupila i predstavnike dnevnih centara, kao i predstavnike Centra za stručno obrazovanje, Glavnog grada Podgorica,opštine Nikšić, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Logate Akademije, Unije mladih preduzetnika, centara za socijalni rad Podgorica i Nikšić, osnovnih škola i Crvenog krsta Crne Gore.

Ovaj program realizuju Dnevni Centar Defendologija iz Nikšića i Centar za prava djeteta Crne Gore iz Podgorice, u partnerstvu sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo i uz podršku Save the Children za Sjeverozapadni Balkan.

Konferencija je završena sesijom o ključnim izazovima i preprekama za ekonomsko osnaživanje ranjivih kategorija te su razmatrane i mogućnosti buduće saradnje.

Neki od ključnih zaključaka crnogorske konferencije su zagovarati i inicirati donošenje državnog zakona o socijalnom poduzetništvu u Crnoj Gori, proširiti Program Ekonomskog osnaživanja na ciljne skupine i dodatno osnažiti konkretnim aktivnostima koje je moguće provoditi s korisnicima, zatim uvesti edukaciju o poduzetništvu, procedurama, pravima i obvezama, informatičkoj pismenosti i financijskom poslovanju.

Neophodna je i izgradnja kapaciteta partnerskih organizacija i jačanje njihovih kompetencija za učinkovitiju provedbu programa, kroz obuku o društvenom poduzetništvu, kao i uključivanje poslodavaca kao posebne ciljne skupine, podizanje njihove svijesti i pružanje HR usluga poslodavcima kroz implementaciju FYEEP-a.