Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
nov 23

RADIONICA U RADIONICI – Osposobljavanja stručnog kadra za potrebe privrede

/23. novembar 2023. godine/

Privredna komora Kantona Sarajevo organizirala je krajem 2023. godine set od četiri radionice namijenjene poslovnom sektoru i predstavnicima srednjih stručnih škola, a s ciljem unapređenja procesa provođenja praktične nastave kod poslodavaca, te razmjene informacija i afirmacije novih zanimanja kako kod mladih, tako i u školama i firmama. Ovu aktivnost Privredna komora Kantona Sarajevo provodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i TaiwanBusiness – EBRD Fondom za tehničku saradnju, kroz EBRD program Inicijativa privatnog sektora za mlade / Private Sector Youth Initiative (PSYI) u BiH, faza dva za Kanton Sarajevo.

U okviru četvrte po redu radionice, održane 23. novembra 2023. godine, polaznici su posjetili JU Srednju školu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i njihovu radionicu, gdje se već treću godinu provodi nastavni plan i program za automehatroničara. Kroz dijalog sa rukovodstvom škole, nastavnim kadrom i učenicima prisutni su bili u prilici dobiti više informacija o ovom sve atraktivnijem zanimanju, kao i o mogućnostima uspostavljanja zajedničke saradnje u pravcu što efikasnijeg osposobljavanja stručnog kadra za potrebe privrede.

Kako je to u više navrata istaknuto tokom ove edukacije, neophodno je sinergijsko djelovanje svih ključnih aktera da se proces provođenja praktične nastave kod poslodavaca unaprijedi, o čemu će se detaljnije razgovarati na okruglom stolu zakazanom za 7. decembar 2023. godine u Privrednoj komori Kantona Sarajevo.