Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
dec 22

Projekat “Premošćavanje” predstavljen i predstavnicima Udruženja Turističkih Agencija Bosne i Hercegovine (UTA BIH)

/06.12.2021./

Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo predstavili su početkom decembra 2021 godine Udruženju Turističkih Agencija Bosne i Hercegovine – UTA BIH projekat “Premošćavanje”, koji zajedno sa svojim partnerima Udruženjem Užički centar za ljudska prava i demokratiju, Ekonomskom školom Užice iz Srbije realiziraju u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020.

Sagovornici u razgovoru Darko Vujović, direktor Centra za privredni razvoj Privredne komore Kantona Sarajevo i Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja Turističkih Agencija – UTA BIH zajednički su razmotrili mogućnosti animiranja i uključivanja jednog broja turističkih agencija iz Kantona Sarajevo u pojedine projektne aktivnosti.

Istaknuto je kako je s ciljem unapređenja usluga u turizmu neophodno prije svega pronaći modalitete za rješavanje sve izraženijeg problema nedostatka osoblja u turističkoj privredi u Kantonu Sarajevo. U tom pravcu kao jednu od mogućih solucija vide umrežavanje i planiranje razvoja usluga stalne prekvalifikacije i usavršavanja radnika u turizmu, kroz saradnju sa prekograničnim partnerima, što je i jedna od zadaća projekta “Premošćavanje”.

Do sada je, prema riječima Darka Vujovića, projekt koordinatora na ovom projektu sprovedena anketa među vlasnicima turističkih i ugostiteljskih kapaciteta o potrebi angažovanja radne snage u narednom periodu i neophodnosti obuke i certificiranja osoblja koje će biti uposleno od 2022. godine, a u toku je i mapiranje turističkih i ugostiteljskih kapaciteta koji će biti uključeni u projekt, kao i nabavka promotivnih materijala i tehničke opreme za izvođenje teorijske i praktične obuke u Centru za edukaciju Privredne komore Kantona Sarajevo.

Projekat “Premošćavanje” sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020.