Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 04

Projekat partnerstva njemačkih i bh. stručnih škola

/ 03.10.2019./ 

U Sarajevu je 3. oktobra 2019. godine održan informativni skup povodom početka provođenja projekta “Mreža partnerstva stručnih škola Baden- Württemberg -Bosna i Herecegovina” podržan od Državnog Ministarstva Baden-Württemberga.

Navedeno ministarstvo kao ključni pokretač u strategiji Evropske unije za dunavsku regiju (EUSDR ), je omogućio niz projekata koji za cilj imaju razvoj regije na različitim poljima.

Projekat “Mreža partnerstva stručnih škola Baden-Württemberg-Bosna i Herecegovina”, koji provode Kolping stručno osposobljavanje i Evropska fondacija za obrazovanje, ima za cilj jačanje kapaciteta u stručnom obrazovanju i osposobljavanju u Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta, tri stručne škole iz pokrajine Baden – Württemberg, zajedno sa predstavnicima iz svojih partnerskih kompanija, će podržati tri partnerske škole u Bosni i Hercegovini.

U naredne dvije godine će sljedeće stručne škole sarađivati na razmjeni najboljih praksi i razvoju novih formata učenja:

  • Poslovna škola Geislingen (BW)
  • Školski centar za stručno obrazovanje Ellwangen (BW)
  • Škola Robert-Bosch Ulm (BW)
  • Srednja ekonomska škola Sarajevo (BiH)
  • Srednja medicinska škola Mostar (BiH)
  • Srednja stručna škola Orašje (BiH)

Tokom prvog dana informativnog skupa u Sarajevu, predstavnici partnerskih škola su imali priliku da se upoznaju i razviju svoje planove rada na projektu, dok je 3. oktobra upriličeno potpisivanje ugovora o partnerstvu između škola, nakon čega je uslijedio okrugli sto o temi “Najbolji primjeri iz prakse iz projekata stručnog obrazovanja i osposobljavanja”.

Učesnici okruglog stola su bili: državna ministrica Theresa Schopper iz Državnog Ministarstva Baden-Württemberg, prof. dr. Wolfgang Schuster iz Evropske fondacije za obrazovanje, Skills Expert Ramona Neuse iz Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini, Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, Peter Lehle, direktor školskog centra za stručno obrazovanje  Ellwangen, Senida Čeljo iz Srednje ekonomske škole Sarajevo i Alisa Gekić, direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Istaknuto je kako je u pravcu usklađivanja programa rada stručnih škola sa potrebama na tržištu rada i uvođenja dualnog sistema obrazovanja, neophodno hitno sinergijski djelovati i uključiti predstavnike resornih ministarstava, privredne komore, kompanije, škole, učenike i roditelje, kao ključne partnere u ovom procesu.