Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 29

Privrednici iz Pekinga žele ulagati u Kanton Sarajevo

/ 28.10.2019./ 

Privredna komora Kantona Sarajevo, u saradnji sa Pekinškom komorom za međunarodnu trgovinu, organizirala je 28. oktobra 2019. godine Poslovni forum, na kojem je učestvovalo preko 50 privrednika Pekinga i Kantona Sarajevo.

Nakon uvodnih riječi, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović i generalni menadžer Međunarodne trgovinske komore Pekinga Zhang Yongming potpisali su Sporazum o saradnji, kojim su se ove dvije komore obavezale da će raditi na jačanju poslovnih veza između privrednih područja koje pokrivaju, kao i stvaranju povoljnijih uvjeta za saradnju među članovima komora.

Prema prezentiranim podacima, u protekloj 2018. godini ukupna vanjskotrgovinska razmjena Kantona Sarajevo ostvarena je u iznosu od 6 milijardi  i 218 miliona KM, od čega se 6,83% ili 424,9 miliona KM odnosilo na razmjenu sa Narodnom Republikom Kinom. U ovu azijsku državu je izvezeno robe iz Kantona Sarajevo u vrijednosti od 6,5 miliona KM, dok je ukupna vrijednost uvezene robe iz Kine iznosila 418 miliona KM. U odnosu na 2017. godinu izvoz Kantona Sarajevo u Kinu smanjio se za 27,5%, dok se istovremeno uvoz povećao za 8,7%, što je razlog više da se intenziviraju aktivnosti na smanjenju ovakvog trgovinskog debalansa.

Ovom prilikom, čelni ljudi Međunarodne trgovinske komore Pekinga ponudili su pomoć članovima Privredne komore Kantona Sarajevo u pronalaženju poslovnih partnera u Pekingu i pružanje podrške u plasmanu njihovih proizvoda na tržištu Kine.

Nakon uvodnih riječi, predstavljeni su poslovni uspjesi pekinških kompanija World Trade Corporation i Optrans Group, kao i domaćih kompanija ASA Holding, Bosnalijek i Jump logistics.

Uslijedili su B2B susreti, tokom kojih su privrednici razgovarali o mogućnostima poslovne saradnje, prvenstveno u oblastima građevinarstva, trgovine, kreativne industrije, turizma, komunalnih usluga, informacionih tehnologija, “smart city” rješenja, ali i u drugim granama privrede.

Poslovni forum je završen uz zaključak da će već sljedeće godine, kada će Sarajevo biti i domaćin Foruma gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (17+1), u okviru kojeg se održava i sastanak predsjednika privrednih komora glavnih gradova, komore intenzivirati saradnju u pravcu povezivanja poslovnih subjekata Pekinga i Sarajeva, ali i privlačenju investicionih ulaganja, kako u infrastrukturne projekte u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, tako i u drugim granama privrede, dajući blagu prednost turizmu, kao djelatnosti koja će otvoriti vrata saradnje i svim ostalim branšama.

Na kraju susreta upriličena je i posjeta Muzeju „Valter brani Sarajevo“.