Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
jun 07

Privredna komora Kantona Sarajevo i Trgovinska i industrijska komora Bukurešta potpisali Sporazum o saradnji

/06.06.2016. godine/

U organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Rumuniji, 6. juna u Bukureštu održan je forum pod nazivom “Dan pogodnosti – Bosna i Hercegovina”, koji je imao za cilj unapređenje ekonomskih veza između Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Poslije uvodnih riječi predsjednika Trgovinske i industrijske komore Bukurešta prof. dr Sorin Dimitriua i ambasadora Bosne i Hercegovine u Rumuniji dr Mileta Vasića, uslijedile su prezentacije mogućnosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu, a posebno su predstavljeni privredni potencijali Kantona Sarajevo i Banja Luke.

Susret je iskorišten za razmjenu informacija o nacionalnim privredama, izvoznim mogućnostima i zahtjevima vezanim za izvoz, razgovarano je o saradnji u oblasti informacionih tehnologija, drvne industrije, energetskog sektora i drugih oblasti.

Ovom prilikom Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo i prof. dr Sorin Dimitriu, predsjednik Komore Trgovinske i industrijske komore Bukurešta svečano su potpisali Sporazum o saradnji između ove dvije komore. Potpisivanjem ovog dokumenta omogućen je razvoj korisne saradnje između firmi Sarajeva i Bukurešta iz oblasti trgovine, industrije i niza drugih djelatnosti. Dogovorena je intenzivnija buduća kooperacija među komorama, razmjena svih značajnijih informacija za razvoj privrede, a naročito u pogledu organiziranja i održavanja poslovnih susreta, sajmova, promocija i proslijeđivanja tržišnih informacija. Također, dogovoreno je zajedničko učešće na međunarodnim projektima, s akcentom na one koji se odnose na istraživanje, razvoj, inovacije, obnovljive izvore energije i drugo.

Obje strane konstatovale su da postoje mogućnosti za čvršće poslovno povezivanje i da se ti potencijali moraju iskoristiti. Kako su ocijenili predsjednici komora, jačanje međusobnih odnosa i pokretanje zajedničkih aktivnosti doprinijeće unapređivanju ukupne poslovne saradnje, jačanju poslovnih veza između privrednih područja Sarajeva i Bukurešta, kao i stvaranju povoljnijih uvjeta za saradnju privrednih subjekata uključenih u komorski sistem.
Pored ovoga, potpisan je i Sporazum o saradnji između komora Banja Luke i Bukurešta.