Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
apr 04

Privreda u Kantonu Sarajevo za vrijeme pandemije koronavirusa

/ 04.04.2020./

Privredna komora Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, a na osnovu zaključka Koordinacionog tijela ovih dana provodi anketu među privrednim subjektima sa područja Kantona Sarajevo o problemima sa kojima se suočavaju u jeku pandemije koronavirusa „COVID -19“, kako bi se što prije pronašla rješenja za prvu pomoć privredi. Na press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo, održanoj 4. aprila 2020. godine, pored ostalog, prezentirani su ukratko i najznačajniji rezultati ovog istraživanja.

Prema riječima premijera Vlade Kantona Sarajevo Marija Nenadića, Vlada Kantona Sarajevo, između ostalog, trenutno razmatra i pitanja koja se odnose na odluke vezane za podršku privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi štabova civilne zaštite. Vlada Kantona Sarajevo nastoji da na odgovarajući način odgovori na teško stanje u kojem se nalazi priveda Kantona Sarajevo, te u tom smislu trenutno razmatra mogućnosti proširenja  Fonda za podršku privredi zbog posljedica koronavirusa i uspostavi mehanizama, kako bi sredstva bila operativna u naradnim danima.

Prezentirajući rezultate ankete, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović je kazao da Komora dostavlja privremeni izvještaj Koordinacionom tijelu Vlade Kantona Sarajevo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede i poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogođenih krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, na bazi do sada popunjenih 815 online upitnika.”

Prema iznesenim podacima, od ukupnog broja do sada pristiglih odgovora, 79,7% očekuje pomoć od nadležnih organa vlasti u vidu sufinansiranja plata radnika, 50,2% u vidu grantova u svrhu održavanja poslovanja, 32,2% u vidu odgode plaćanja kredita, 21,1% očekuje plasiranje novih povoljnih kredita i 22,8% očekuje nadoknadu nastale štete. Predlagane su i druge mjere koje bi bile od koristi privredi u ovom trenutku.

Što se tiče otpuštanja zaposlenika prouzrokovanih krizom, 56,5% još uvijek ne zna, zavisi od trajanja krize, 27,5% ispitanika je izjavilo da će otpustiti svoje radnike, 6,7% se izjasnilo da neće otpustiti radnike, a preostalih 9,3% se izjasnilo u nekom drugom obliku na postavljeno pitanje.

Ukupno procijenjeni gubici u poslovanju za period april, maj i juni 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine za sve anketirane poslovne subjekte na pomenutom uzorku iznose 196.965.731,00 KM.

“Ekonomska kriza koja neminivno dolazi zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih pandemijom korona virusa, će najznačajnije u prvom valu pogoditi mikro i mala preduzeća i samostalne djelatnike, kao i djelatnike u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Odmah nakon toga će biti pogođeni i svi ostali privredni subjetki, pa stoga treba u tom svjetlu donositi i primjerene mjere kako bi se barem djelomično ublažile posljedice i kako bi poslodavci zadržali svoje radnike.”, kazao je predsjednik Komore.

Pozvao je ovom prilikom i ostale privredne subjekte, ukoliko to do sada nisu učinili, da popune upitnik, koji se nalazi na web-stranici Privredne komore Kantona Sarajevo www.pksa.ba i daju svoje prijedloge.