Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
jun 15

Privreda Kantona Sarajevo bilježi određeni napredak

/ 14.06.2017. godine/

Evidentno je da je u Kantonu Sarajevo u 2016. godini došlo do određenog napretka, kao i poboljšanja poslovnog ambijenta čemu svjedoče rast zaposlenosti, prometa u trgovini, povećanje obima usluga ali i posebno pozitivni trendovi u turizmu, kao i građevinarstvu i finansijskom sektoru u FBiH, istaknuto je na proširenoj sjednici Upravnog odbora Privredne komore Kantona Sarajevo, održanoj 14. juna 2016. godine.
Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović prezentirao je prisutnima godišnju analizu Komore: “Stanje privrede u Kantonu Sarajevo u 2016. godini i na početku 2017. godine”, u kojoj su sadržani aktuelni pokazatelji o privrednim kretanjima u Sarajevskom kantonu, po oblastima, zaposlenosti, plaćama, spoljnotrgovinskoj razmjeni, porezima i drugom. Kako je istako cilj je da se na osnovu prezentiranih podataka, sagleda stanje u kojem se nalazi privreda Kantona Sarajevo, kako bi se preduzimale odgovarajuće mjere za unapređenje poslovnog ambijenta.

Između ostalog, potrebno je ubrzati proces donošenja sektorskih strategija, izvršiti izmjene i dopune zakona iz nadležnosti svih nivoa vlasti u smislu njihovog prilagođavanja potrebama i interesima domaće privrede, nastaviti proces pojednostavljenja procedure registracije privrednih društava i dobijanja raznih dozvola, poduzimati mjere u borbi protiv rasta nelikvidnosti privrednih subjekata i konkretnim podsticajnim mjerama osigurati realizaciju investicionog ciklusa. Ovo su samo neke od istaknutih mjera čija provedba vodi ka poboljšanju i povećanju poslovnih aktivnosti, a time i unapređenju poslovnog ambijenta.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić je ovom prilikom dao kratak osvrt na aktivnosti koje je resorno ministarstvo, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, poduzimalo u proteklom periodu, kako bi se stvorio što povoljniji ambijent za poslovanje. To se prvenstveno odnosilo na finansijsku podršku MPS putem povoljnijih kreditnih linija, pojednostavljenje i pojeftinjenje administrativnih procedura, i drugom.

Na sjednici su prisutnima predstavljene i mogućnosti korištenja usluge “Poslovni SOS Asistance 2017”, koja omogućava provjeru poslovanja pravnih lica u BiH i regiji, što je rezultat saradnje Komore i Bisnode BH. Kako su to istaknuli predstavnici Bisnode, privrednici iz Kantona Sarajevo, do kraja poslovne godine, mogu besplatno pristupiti savjetniku na telefonu koji će za njih provjeriti poslovanje svakog pravnog lica u našoj regiji (BiH, SLO, HR, SRB, CG) i odgovoriti na pitanja: provjere podataka o firmi – adresa, direktor, djelatnost, pregled stanja žiro računa – otvoreni, zatvoreni, blokade, ostvareni prihodi, broj zaposlenih i slično.