Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
dec 07

Preduzetnički ekosistem kao pretpostavka ekonomskog razvoja

/ 06.12.2018./

Privredna komora Kantona Sarajevo, u okviru projekta Program promocije poduzetništva, organizirala je 06.12.2018. godine, panel – diskusiju o temi: “Preduzetnički ekosistem, kao pretpostavka ekonomskog razvoja“ u Centru Skenderija, za vrijeme održavanja 5. Sajma privrede, poljoprivrede i zanatstva i 42. Sajma robe široke potrošnje.

Panelisti su bili prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Helena Habdija, menadžerica Dotforge – Tech Startup Accelerator Manchester, Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo i Bruno Vištica, predstavnik  Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Moderator skupa je bila prof. dr. Amila Pilav – Velić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Učesnici su govorili o šansama, razmjeni znanja i poticanju inovativnosti, prvenstveno kod mladih ljudi.  Poruke koje su odaslane sa ovog skupa su da svi akteri u ovom procesu moraju biti uvezani kako bi se razvijao poduzetnički duh i kako bi se stvarali uvjeti da se iz nerazvijenih ekonomija u jednom kraćem periodu dođe do pozitivnih pomaka.

Kao pozitivan primjer navedena su iskustva Tech Startup Accelerator Manchester, gdje su uključivanjem svih zainteresiranih strana napravili značajan iskorak i doprinijeli privrednom razvoju, prvenstveno dajući podršku inovacijama i drugim poslovnim idejama. Govorilo se i o značaju povezivanja nauke i prakse, u funkciji razvoja poduzetništva i smanjenja nezaposlenosti, kao i finansijskoj podršci.  Istaknuto je da je donošenjem Zakona o poticajima razvoja male privrede otvorena mogućnost da se kroz razne vidove pomoći, daje poticaj privrednom razvoju.

Jedan broj mladih ljudi, koji su dio Projekta “Podrška mladim osobama za započinjanje posla Start-up” predstavili su ovom prilikom svoje poslovne ideje, koje će moći pretočiti u biznis, zahvaljujući podršci Ministarstva privrede i Komore. Svoje projekte predstavili su: Faruk Alibašić – HaBETTat – integrativna centralizovana internetska platforma za učinkovitiju proizvodnju meda i poboljšanje dobrobiti pčelinje populacije,  Ena Mulavdić – Atelje Jewellery EM,  Sunita Dizdar-Hodžić – Flora Handmade Izrada unikata sa suhim cvijećem,  Izmir Bužo – Stolarska radiona “RADILICA“ i Amra Mulabdić – Galenski laboratorij za proizvodnju kozmetike i oralnih tinktura, Terra Lilia Herbs & Oil.