Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
dec 21

Potpisan Sporazum između Vlade KS i Privredne komore KS

/21.12.2020./

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić potpisao je Sporazum o realizaciji aktivnosti za implementaciju finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za juni i juli 2020. godine sa predsjednikom Privredne komore Kantona Sarajevo Muamerom Mahmutovićem. Potpisivanju su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i v.d. ministrica zdravstva Jasna Agić, te privremeni vršilac funkcije ministra privrede i ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Ovim povodom, ministar Halebić naveo je kako je Privredna komora Kantona Sarajevo partner Ministarstvu privrede, a sve s ciljem pomoći privrednicima koji su zbog pandemije izazvane koronavirusom suočeni s padom prihoda.

“Sarađujući sa Ministarstvom privrede a u svrhu implementacije aktivnosti koje za cilj imaju podršku privrednicima u KS, Privredna komora na najbolji način ispunjava svoju misiju”, naglasio je ministar Halebić.

Najavio je da će privrednici dobiti priliku, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, aplicirati na Javni poziv koje će resorno ministarstvo objaviti u ovoj sedmici.

Po njegovim riječima, za ove namjene planirano je više od 8 milona KM.

„Održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima i članovima Koordinacionog tijela za zaštitu i oporavak privrede KS te smo, nakon diskusije o njihovim problemima, zajedno dogovorili model koji privrednicima odgovara i treba“, poručio je ministar Halebić.

Dodao je i kako su dogovoreni uslovi pod kojima će Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom privrede implementirati ovu podršku, a iznosi finansijskih sredstava i imena privrednih subjekata, koji dobiju pomoć, bit će objavljena javno u izvještaju i dostavljena Vladi KS.

Premijer Nenadić je naglasio da je predsjednik Udruženja poslodavaca Safudin Čengić, sve aktivnosti koje je do sada uradila ova Vlada ocijenio pozitivnim, navodeći činjenicu da je Kanton Sarajevo privredi pomogao mnogo više nego drugi kantoni.

„Tokom proteklih sedam mjeseci investirali smo 70 miliona KM u podršku privredi, sad smo odlučili da to uradimo i sa preostalih osam i po miliona KM, koje će implementirati Privredna komora“, poručio je premijer.

Podsjetio je da je Vlada KS bila u obavezi promijeniti prvobitni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom (Covid -19), jer su njime bila planirana sredstva za prva dva mjeseca korona krize.

Nažalost pandemija nije prestala, novca je ostalo, zbog čega su donesene i izmjene i dopune ovog zakona.

Ministrica Agić je rekla da su putem Službe za zapošljavanje u ovoj godini uložili 15 miliona KM za pomoć privredi, kroz aktivne mjere politike zapošljavanja. Privrednici su mogli aplicirati i sufinansirati zapošljavanja radnika.

Po njenim riječima, odziv poslodavaca je bio velik, ali su za razliku od prethodnih godina, zbog pandemije, pomogli i zdravstvenim ustanovama u zapošljavanju medicinskog osoblja s biroa, na što je utrošeno dva miliona KM.

„Ovaj sporazum pomoći će privrednicima KS da ubrzo dobiju sredstva za nadoknadu plata, koje su dobili za svoje radnike. Ovo je i osnovna uloga asocijacije privrednika, kao što je Privredna komora KS, da pomaže privrednim subjektima u unapređenju privrednog ambijenta“, istakao je Mahmutović.

Kako je potcrtao, u ovom slučaju radi se o „spašavanju privrede“, u koji su oni spremno ušli.

Naglasio je i kako mu je posebno drago što je Vlada KS prepoznala značaj i ulogu Privredne komore u čitavom ovom procesu.