Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 04

Poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija Kantona Sarajevo

/ 03.10.2019./ 

Ukupno 22,4% kompanija Kantona Sarajevo su bonitetno izvrsne, kreiraju 69% ukupnih prihoda i 72% dobiti, te zapošljavaju 57% od ukupnog broja zaposlenih u KS

Na susretu bonitetno izvrsnih kompanija, oržanom 3. oktobra 2019. godine u Hotelu Europe u Sarajevu, 23 sarajevske kompanije preuzele su certifikat bonitetne izvrsnosti, zasluženo međunarodno priznanje za kvalitet poslovanja. Ovaj događaj organizirala je analitička bonitetna kuća Bisnode BH, u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo.

Tom prilikom prisutne su pozdravili Johanna Strömquist, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH i predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, Muamer Mahmutović. Rezultate poslovanja kompanija Kantona Sarajevo predstavio je Kemal Hadžimusić, stručni saradnik u Centru za razvoj poduzetništva i poslove sa inozemstvom Privredne komore Kantona Sarajevo, a bonitetno izvrsnih kompanija ispred Bisnodea Damir Sokolović, direktor i vlasnik agencije DS Savjetovanje d.o.o. Sarajevo.

Johanna Strömquist, novoimenovana ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH se osvrnula na prijateljske odnose naših zemalja te na svesrdnu podršku koju Švedska pruža razvoju BiH. Također je naglasila neophodnost poboljšanja poslovne klime radi privlačenja stranih ulaganja i poticanja razvoja lokalnih poduzeća.

Osvrnuvši se na uspješnu saradnju Bisnodea i Privredne komore Kantona Sarajevo u proteklom periodu, predsjednik Mahmutović je istakao da je Komora ove godine, imajući u vidu značaj priznanja kvalitetnog rada kompanija, omogućila svojim članicama, bonitetno izvrsnim kompanijama, popust na certifikat bonitetne izvrsnost, kao i popust na Bisnode poslovna rješenja.

Tri Zlatna certifikata bonitetne izvrsnosti, kao potvrda izuzetnog kvaliteta poslovanja, pripala su kompanijama TVORNICA CEMENTA KAKANJ d.d. Kakanj, IGMAN d.d. Konjic i KJKP POKOP d.o.o. Sarajevo.

Kompanije Kantona Sarajevo kojima je dodijeljen certifikat bonitetne izvrsnosti su: ALTERMEDIA d.o.o., BAKIJE d.o.o., BAMCARD d.d., BH ROLL d.o.o., BOSMAN d.o.o. i kćerka firma BOSMING d.o.o., CARGO-PARTNER d.o.o., COMTRADE d.o.o., EUROKAPIJA d.o.o., EUROPA d.d., ESTABLISH d.o.o., ENOVA d.o.o., FER PLAST d.o.o., GLIESE 581g d.o.o., HOTELI ILIDŽA d.d., ISKRAEMECO d.o.o., JUMP-LOGISTICS d.o.o., KONTO-UP d.o.o., MARS-97 d.o.o. ORBICO BEAUTY d.o.o., ORTOSAR d.o.o., RAIL CARGO LOGISTICS – BH d.o.o., TELINVEST d.o.o., TESTINGELEKTRO d.o.o., ZVIJEZDA d.o.o. i ANGERMEIER d.o.o.

Bonitetna izvrsnost definira natprosječnu vrijednost kompanije, a Certifikat bonitetne izvrsnosti je potvrda dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, koji certificirane kompanije svrstava u sam vrh domaće privrede, istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji. Osim što je međunarodno priznat, Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti ističe se po transparentnoj, mjerljivoj metodologiji, koju su razvijali evropski stručnjaci u toku skoro 30 godina postojanja analitičko – bonitetne kuće Bisnode.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije za BiH najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80%, a upošljavaju 59% od svih radnika u BiH.

Na području Kantona Sarajevo 7.650 kompanija je predalo završne račune Agenciji FIA za 2018. godinu. Njihov prihod iznosi više od 18,2 milijardi KM, imaju dobit od skoro milijardu KM, a zapošljavaju 110.422 radnika. Najviše ih je u trgovini (24%), zatim stručnim, znanstvenim i tehnički djelatnostima, te u prerađivačkoj industriji (7,19%), 90% su male firme i preko 90% ih posluje duže od 10 godina. Ukupno 22,4% kompanija Kantona Sarajevo su bonitetno izvrsne, a one kreiraju 69% ukupnih prihoda i 72% dobiti, te zapošljavaju 57% od ukupnog broja zaposlenih u KS.