Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 07

Panel diskusija „Lokalno partnerstvo u funkciji obrazovanja odraslih“

/06.10.2020./

U okviru projekta „Uspostavljanje mreže vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevo“, koji finansira DVV International – Ured za BiH, a implementira Udruženje ALDI Goražde, u Sarajevu je 6. oktobra 2020. godine održana i panel diskusija o temi: „Lokalno partnerstvo u funkciji obrazovanja odraslih“. Ovaj događaj realiziran je u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo i uz podršku Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo. 

Panel diskusiji  prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrazovanja BPK Goražde, Pedagoškog zavoda BPK Goražde, Grada Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Privredne komore BPK Goražde, Udruženja poslodavaca BPK, predstavnici privrednog društva „Emka Bosnia“ Goražde,  predstavnici Ministarstva za nauku i mlade KS, JU Službe za zapošljavanje KS, DVV International ureda u Sarajevu, poslodavaci, kao i predstavnici  vladinog i nevladnog sektora registrovani kao ponuđači obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevo. 

Cilj je bio registrovanim ponuđačima obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevo predstaviti „Goraždanski model“, kao izuzetno uspješan model lokalnog partnerstva u Federaciji BiH. Goraždanski model podrške u kreiranju radnih mjesta, obuhvata finansijske podsticaje, raspoloživu infrastrukturu i stručnu radnu snagu. Kako bi se osiguralo da radna snaga posjeduju odgovarajuće vještine neophodne industriji, u saradnji sa stručnim školama i poslodavcima poduzete su mjere na stručnom osposobljavanju nezaposlenih osoba. Programi formalnog stručnog obrazovanja su modernizovani u saradnji sa poslodavcima, a kako bi se adekvatno odgovorilo na rastuće potrebe izvozne industrije uvedeni su i novi obrazovni programi.

Na kraju panel diskusije svi prisutni su popunili Upitnik, a ponuđeni odgovori bi mogli poslužiti za definisanje strateških prioriteta razvoja institucionalnog partnerstva u obrazovanju odraslih na području Kantona Sarajevo.