Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 26

Osnove trgovanja energijom na veliko

/25.10.2016. godine/

Dana 25.10.2016. u prostorijama hotela Europa, održana je radionica pod nazivom Osnove trgovanja energijom na veliko: „Uzroci neispravnog funkcionisanje tržišta u Jugoistočnoj Evropi“, u organizaciji Evropske Federacije trgovaca energijom (EFET). Ova radionica je okupila poznate internacionalne stručnjake iz Evropske unije i regije. Radionici su prisustvovali predstavnici Elektroprivrede BiH, delegacije Evropske Unije za BiH, predstavnici ministarstava vanjske trgovine i ekonomskih odnosa FBiH, Hrvatskih regulatornih vlasti, Regulatorne komisije za energiju BiH, energetske agencije Republike Srbije i Energetske Agencije Crne Gore, USAIDA, EFETa, Privredne komore Kantona Sarajevo i mnogi drugi. Pozdravni/uvodni govor su održali gospodin Plamen Popov, šef trgovine energijom za prostore Centralne i Jugoistoče Evrope za Statkraftova tržišta i gospodin Salvatore Lanza, dopredsjednik radne grupe upravnog odbora Energetske zajednice.

Gospodin Marian Kilen, iz Poljske firme Fortum, je održao prvo predavanje, koje je imalo za cilj da opiše jedan radni dan trgovca energijom. U svog izlaganju je opisao radno okruženje, tipove trgovine energijom, vrste informacija i podataka s kojima trgovci energijom rade, likvidnost i promjenljivost cijena, te utjecaj vremena otvaranja i zatvaranja berze na ponašanje trgovca. Drugo predavanje, koje je najznačajnije za ovu regiju je održao talijanski stručnjak gospodin Andrea Siri koji obavlja nekoliko funkcija uključujući: Šef trgovine energijom u Jugoistočnoj Evropi, podpresjednik EPEXSPOT Vijeća razmjene, te podpredsjednik EEX Vijeća razmjene. Tema predavanja je bila tema same radionice, kroz primjere iz liberalizacije tržišta u Zapadnoj Evropi. Godpodin Siri se u svom predavanju dotakao barijera za ulazak na tržište poput ugovora o licencama, naknada za licence te dvostrukog PDV oporezivanja. Treće predavanje je održao češki ekspert gospodin Ludek Horn, Direktor trgovine električnom energijom i predsjedavajući EFET-a na području Centralne i Istočne Evrope. Njegovo predavanje se fokusiralo na neophodne korake za uspješno pokretanje tržišta energije u BiH i zemljama Jugoistočne Evrope. Diskusiju po zaršetku predavanja je vodio gospodin Arben Kollokoqi, regulatorni savjetnik, koji je istakao da regulatorni okviri zemalja predstavljaju najveću prepreku uspješnom fukncionisanju tržišta i da je posaban problem uspostavljanje jedinstvenog tržišta EU uz prisustvo zakona i pravlinika na razičitim jezicima u EU. Istakao je da je iz tog razloga zaista neophodna saradnja sa lokalnim ekspertima.
Nakon jednosatne pauze, gospodin Filip Sleeuwagen, Operativni, regulatorni i IT stručnjak je održao dva zanimljiva predavanja. Prvo predavanje je imalo za cilj da objasni ulogu i funkciju tzv. REMIT-a, koji propisuje pravilno izvještavnje o trgovini energijom i nastoji da minimizira manipulacije zbog insajderskih informacija. Prema REMIT-u, trgovci su dužni da prijave sve vrste informacija vezanih za trgovanje energijom i na taj način omoguće fer interakciju na tržištu. Druga tema se fokusirala na EFETnet, mrežu koja spaja trgovce energijom kroz kreiranje jedinstvene baze podataka i koja omogućava slanje izvještaja svim neophodnim institucijama. Sigurnost ove baze podataka je na najvišem nivou, o čemu svjedoči činjenica da više puta godišnje unajmljuju hakere, koji traže propuste u kodu koji bi mogli da predstavljaju potencijalnu opasnost, ali do sada još ni jednom nisu uspjeli da na ilegalan način pristupe sadržaju baze.