Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
dec 23

Dualnim obrazovanjem mijenjati sliku tržišta rada na bolje

/23. 12. 2022. godine./

Usvajanjem Zakona o dualnom obrazovanju i njegovom implementacijom nastat će određeni finansijski troškovi za javni i privatni sektor, o čemu se govorilo i na okruglom stolu održanom 23.12.2022. godine u organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo, a u okviru projekta koji nosi naziv Podrška uspostavljanju dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo”- faza II.

Procjenu fiskalnih efekata i analizu troškova koji iz Nacrta Zakona o dualnom obrazovanju proizlaze za javni i privatni sektor prisutnim učesnicima skupa, uglavnom predstavnicima srednjih strukovnih škola iz Kantona Sarajevo, prezentirala je Dželila Kramer, ekspertica GIZ-a.  

S obzirom da sistem dualnog obrazovanja još nije u implementaciji u KS ne mogu se sa sigurnošću precizirati svi efekti, no analize iz zapadnoevropskih zemalja navode da učenik kroz školovanje, učeći kroz rad kod poslodavca, doprinosi profitu poslovnog subjekta. Prema riječima Lejle Halkić, direktorice Centra za edukaciju i informatičke poslove u Privrednoj komori Kantona Sarajevo, jedan broj predstavnika poslovnog sektora okupljenog u Komori je iskazao spremnost da podrži proces dualnog obrazovanja onoliko koliko to bude u njihovim mogućnostima, a sve s ciljem da se slika na tržištu rada mijenja na bolje.  

Provedbu ovog projekta je podržala “Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit” (GIZ) GmbH u sklopu svog projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, koji je sufinansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).