Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
nov 23

Održan Okrugli stol u Komori: Kanton Sarajevo analizira efikasnost provođenja mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zrak

/22. novembar 2022. godine./

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo, a uz podršku Svjetske banke, organiziralo je 22.11.2022. godine u prostorijama Komore okrugli sto o temi: “Implementacija Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u sektoru privrede i usluga u Kantonu Sarajevo”.

Prisutnima predstavnicima poslovnih suubjekata i obrtnika obratio se u ime organizatora predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, te predstavnica Svjetske banke Esma Kreso. Skupom je moderirala Zijada Krvavac, iz Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo.

Ovom prilikom je prezentiran važeći Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, aktivnosti i zadaci Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor njegovog provođenja u Kantonu Sarajevo, te je raspravljano o mjerama koje se odnose na privredne pogone i energetska postrojenja.

Primjena propisanih direktnih i indirektnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, kao i brzo djelovanje u implementaciji interventnih mjera, te obaveza primjene kontinuiranih mjera za poslovni sektor i monitoring emisija, teme su koje su bile u fokusu diskusije.

Mjere koje se odnose na poslovni sektor se uglavnom tiču racionalnog trošenje energenata i tehničkog održavanja opreme. Istaknuto je kako je od velikog značaja dobra informisanost i pripremljenost privrednih subjekata za provedbu propisanih mjera, kao i pružanje podrške poslovnom sektoru na ovom polju, kroz određene fondove i projektne aktivnosti.

Kako je istaknuto, ovom prilikom, problem zagađenosti zraka nije problem samo Sarajeva, te stoga treba koordinisati rad svih nivoa vlasti na prevazilaženju postojećeg stanja.

Tokom skupa je istaknuto da Svjetska banka, pored šireg projekta koji je u pripremi za područje Federacije BiH, a samim tim i Kantona Sarajevo, pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u jačanju cjelokupnog mehanizma upravljanja kvalitetom zraka.