Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 17

Na Sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa 120 poslovnih subjekata

/ 16.10.2019./ 

“Sajam zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa”održan je 16. oktobra 2019. godine u Sarajevu na “Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović”, a cilj ovogodišnje manifestacije je bio otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti na području Kantona Sarajevo.

Na sajmu je učestvovalo 120 poslovnih subjekata i poslodavaca, kroz pet industrija: IT, turizam, stari zanati, startup  te ostale privredne i uslužne djelatnosti. Na štandovima u sajamskom prostoru poslovni subjekti su prezentirali svoje aktivnosti, planove i potrebe za zapošljavanjem, kao i drugi promo materijal.

Na sajmu su se, pored ostalih, predstavili i mladi poduzetnici učesnici Projekta podrške mladim osobama za započinjanje posla – “START-UP”.

Sajam je organizirala Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ s partnerima, a to su: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, te općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

U okviru sajma održana je i obuka o osnovnim elementima iz poduzetništva, a pohađat će je oko 40 polaznika. Upriličeno je i potpisivanje memoranduma o saradnji sa 24 ustanove, organizacije i drugim pravnim subjektima koji provode programe obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija za nezaposlene i druge osobe, to jeste  programe obrazovanja odraslih i podizanje konkurentnosti nezaposlenih osoba za tržište rada.