Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
mar 12

Metode rješavanja konflikata

/ 12.03.2019./

„Konflikt i utjecaji konflikta u radnom okruženju“ još jedna je interesantna tema radionice održane 12. marta 2019. godine u Privrednoj komori Kantona Sarajevo. Ova radionica, za čiju je organizaciju bio zadužen Centar za edukaciju i informatičke poslove Komore, okupila je radnike koji žele da u svom poslovnom okruženju prepoznaju posljedice konflikta, savladavaju tehnike za njegovo što uspješnije razrješenje, kao i da preveniraju nastanak konfliktnih situacija.

Prema riječima Aide Sujoldžić, diplomirane psihologinje koja je vodila ovu edukaciju, važan segment u razvoju potencijala pojedinaca i tima jeste znati kako na ispravan način sagledati konflikt, te kada iskoristiti priliku unutar konflikta, prije nego što se napetost pretvori u pretjerano ometajući haos.

Kako kaže, mnogi radije izbjegavaju napetost kako bi kreirali izgled harmonije, te time i vještačko, nepouzdano radno okruženje. Izbjegavanjem napetosti stvaraju se nesvjesno silosi i interno ugroženi profesionalni odnosi.

Upravljanje konfliktom može biti nezgodno, smatra Sujoldžić, pogotovo ako se ne poznaje sistem u kojem djeluje pojedinac ili odjel koji kreira konflikt, te ako se ne može pretpostaviti kako će nastojanja za razrješenje konflikta „odzvanjati“ tim sistemom.

Bila je ovo još jedna radionica u nizu radionica koje je Komora u proteklom periodu uspješno realizirala u okviru Programa “Unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture“, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.