Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
feb 28

Konferencija „Usudi se i pokreni biznis“ okupila veliki broj mladih

/ 27.02.2019./

Konferencija pod nazivom „Usudi se i pokreni biznis“, održana 27. 2. 2019. godine u Sarajevu, okupila je značajan broj mladih, uspješnih poduzetnika, te predstavnike nadležnih institucija i različitih organizacija. Konferenciju je organizirala Privredna komora Kantona Sarajevo uz podršku Vlade Kantona Sarajevo – Ministarstva privrede, a imala je za cilj razmjenu znanja i poticanja inovativnosti kod mladih.

Kako je od izuzetne važnosti da se govori o značaju poduzetništva u Kantonu Sarajevo, jačanju institucionalne podrške, kao i odvažnosti svih onih koji imaju dobre poslovne ideje da ih realiziraju i pretoče u biznis, ovaj događaj je bio pravo mjesto za to.

Pozdravnu riječ uputili su u ime domaćina Muamer Mahmutović, presjednik Privredne komore Kantona Sarajevo i Enesa Pazalja, u ime Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Istaknuto je kako je smisao za inicijativu i poduzetništvo jedno od ključnih polja djelovanja za cjeloživotno učenje, definisano na nivou Evropske unije i predstavlja kombinaciju znanja, vještina i stavova koji su potrebni za lično ispunjenje, privredni razvoj, aktivno građanstvo, socijalnu uključenost i zapošljavanje.

Poduzetništvo u malim, srednjim i velikim poduzećima predstavlja generator privrednog razvoja i zapošljavanja u svim nacionalnim ekonomijama savremenog svijeta. Stoga je, kako je to naglašeno, potrebno s ciljem jačanja ekonomije jačati poduzetništvo, prvenstveno povećati ekonomsku efikasnost poslovanja malih i srednjih poduzeća, podići nivo tehničko – tehnološke opremljenosti, kadrovsku stručnost, menadžerske sposobnosti i pružiti punu podršku budućim poduzetnicima.

Postoje mnoge mogućnosti za ulazak mladih u poduzetništvo, ali je potrebno i stalno osnaživanje i motivacija za preuzimanje inicijative. Ključ uspjeha mladih u poduzetništvu su ustrajnost, dobra priprema i spremnost na preuzimanje rizika. Upravo zbog navedenih razloga nužno je poticati mlade uključivanjem u poduzetništvo.

U radnom dijelu Konferencije, učesnici su imali priliku da upoznaju poduzetnike koji su iz ličnih primjera ukazali na prednosti, ali i izazove poduzetničkog djelovanja. Sunita Dizdar – Hodžić, Flora Handmade – Izrada unikata sa suhim cvijećem, Amra Mulabdić, Biljna apoteka „Terra Lilia“ i Faruk Alibašić, HaBETTat integrativna centralizovana internetska platforma za učinkovitiju proizvodnju meda i poboljšanje dobrobiti pčelinje populacije, govorili su o svom iskustvu u Projektu podrške mladim osobama za započinjanje posla – “START-UP” Vlade Kantona Sarajevo – Ministarstva privrede i Privredne komore Kantona Sarajevo. Prva faza Projekta – Obuka za započinjanje biznisa je uspješno završena, a u toku je Druga faza Projekta– Dodjela bespovratnih sredstava i mentoring (tri godine). Do sada je 10 mladih ljudi, nakon registracije obrta ili privrednog subjekta, dobilo sredstva u iznosu oko 175.000,00  KM. Preostalih sedam korisnika je u fazi registracije.

Emotivne poruke i impresivne prezentacije startupova Sunite, Amre i Faruka, bile su propraćene gromoglasnim aplauzima. Poručili su mladima da nikad ne odustaju i da vjeruju u sebe. Također, veoma važnom smatraju edukaciju, kao i podršku stručnih lica i timski rad. Postoje javni pozivi koji se tiču zapošljavanja, pokretanja i  sufinansiranja startupa, te bi stoga mladi ljudi trebali istraživati gdje imaju prilike i ko im pruža podršku.

U daljem radu Konferencije, u panel diskusiji o temi: „Potencijal poduzetničkog ekosisistema u Kantonu Sarajevo“ uz moderiranje doc. dr. Amile Pilav – Velić i zapažene diskusije učesnika: prof. dr. Kasima Tatića, sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Brune Vištice iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Adisa Alihodžić, direktora firme Alibeg d.o.o. i Nejre Lepić – Salkić, vlasnice mladog startup obrta Sherbetlook, poručeno je mladima da budu spremni na izazove, da rade na obrazovanju, kako na formalnom, tako i na neformalnom,

Šta će budućnost donijeti, ovisi o daljnjem uređenju poduzetničke, ali i generalno privredne klime u cijeloj zemlji.

Ovom prilikom Sanjin Arifagić, šef USAID Projekta “Dijaspora Invest” predstavio je i grant programa ovog projekta, koji ima za cilj podržati kompanije registrovane u BiH u protekle tri godine koje imaju direktnu vezu sa bh. dijasporom. Javni poziv, koji je otvoren jučer, bit će zatvoren 1. aprila. Radi se o sredstvima do 50.000 KM po projektu i očekuje se sufinansiranje od projektnih sponzora, odnosno kompanija u najmanje jednakom iznosu.  Šira prezentacija ovog projekta bit će održana u Privrednoj komori Kantona Sarajevo, 18. marta 2019. godine.

Tokom konferencije predstavnici nadležnih institucija Kantona Sarajevo su govorili o programima unapređenja poduzetništva kroz usvojenu poticajnu politiku što predstavlja odličnu priliku mladima da svoje perspektivne poslovne ideje realiziraju i tako učine Kanton Sarajevo perspektivnijim mjestom za življenje za sve građane. Ministarstvo privrede KS je nosilac izrade Zakona o poticaju razvoja male privrede i predstavlja spremnost Vlade Kantona Sarajevo da kreira pravne i administrativne uslove za razvoj ovog sektora.  Naime, u skladu sa ovim Zakonom, za svaku tekuću godinu, potrebno je obezbijediti finansijska sredstva u budžetu Kantona Sarajevo.

Ovaj događaj dio je aktivnosti šireg Programa promocije poduzetništva kojeg Komora realizira, također uz podršku Vlade Kantona Sarajevo – Ministarstva privrede. Aktivnosti iz Programa promocije poduzetništva provode se u skladu sa Akcionim planom implementacije Strategije razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine, a u skladu su i sa EU smjernicama i Small business act preporukama. Ovaj projekat Komore i Ministarstva ima za cilj promociju poduzetništva i širenje svijesti o poduzetničkom duhu, a fokusira se na razmjenu znanja i poticanje inovativnosti mladih, sa namjerom da se unaprijedi ukupni poslovni ambijent u Kantonu Sarajevo.

U okviru Programa promocije poduzetništva ovih dana provodit će se medijska kampanja, pod geslom „USUDI SE I POKRENI BIZNIS“. U svrhu te kampanje, bit će emitovan i TV spot u kojem su glavni akteri mladi i odvažni startupovci Ena, Amra i Faruk. Konferencija je bila izuzetna prilika za premijerno emitovanje ovog spota.

Spot možete pogledati na linku : https://pksa.ba/usudi-se-i-ti-probaj-pokreni-i-ti-svoj-privatni-biznis/