Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
maj 19

Konferencija u Beču “Alijansa za obrazovanje zasnovano na radu na Zapadnom Balkanu”

/18.05.2016. godine/

Dualno obrazovanje smanjuje nezaposlenost mladih i povećava konkuretnost privrede, poruka je konferencije “Alijansa za obrazovanje zasnovano na radu na Zapadnom Balkanu”, koja se 18. i 19. maja održavala u glavnom gradu Austrije.

Uspješan austrijski model, kao i pozitivni primjeri iz drugih država Evropske unije, bili su predmet razgovora na skupu u Privrednoj komori Austrije u Beču, uz ocjenu da bi taj primjer mogao da bude od pomoći u primjeni dualnog sistema obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana.

Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo, koji su učestvovali u radu ovog skupa, složili su se sa konstatacijom da bi primjena dualnog obrazovanja kroz saradnju između javnog i privatnog sektora, mogla značajno povećati konkurentnost privrede, te smanjiti nezaposlenost, ali je za to potrebna uključenost svih nivoa vlasti.

Također, ovom prilikom prisutni predstavnici javnog i privatnog sektora iz država Zapadnog Balkana i jednog broja država Evropske unije, predstavnici Evropske komisije, međunarodnih financijskih institucija i drugih ustanova najavili su uskoro i potpisivanje zajedničke izjave u Parizu, s ciljem uspostavljanja intenzivnije saradnje između javnog i privatnog sektora, boljeg razumijevanja i doprinosa tržištu rada i razvoju društva, kroz primjenu visokog kvaliteta strukovnog obrazovanja i osposobljavanja mladih. Predstavnici Privredne komore Kantona Sarajevo su prilikom svoje posjete Beču obišli i nekoliko austrijskih srednjih škola i kompanija, koji vrlo uspješno primjenjuju ovaj model obrazovanja u svom poslovanju. Ono što je posebno isticano tokom konferencije jeste i ključna uloga komorskog sistema u implemenetaciji dualnog obrazovanja.