Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
jun 20

Komore Sarajeva i Omana potpisale Memorandum o razumijevanju

/ 19.06.2019./ 

Delegacija od 16 privrednika i predstavnika Trgovinske i industrijske komore Omana, predvođena Ahmedom Al Hootijem, članom Upravnog odbora ovih dana u organizaciji Privredne komore Kantona Sarajevo boravi u posjeti Kantonu Sarajevo. Tim povodom 19. juna 2019. godine komore Kantona Sarajevo i Omana potpisale su Memorandum o razumijevanju, a održani su i poslovni susreti privrednika tokom kojih su razmijenje poslovne informacije i razgovarano o poljima buduće saradnje, naročito u oblastima industrijske proizvodnje, turizma, građevinarstva, ali i drugih grana privrede. U razgovorima je učestvovao i jedan broj privrednika iz Omana koji je već ostvario određene poslovne rezultate u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović prezentirao je gostima mogućnosti saradnje sa Kantonom Sarajevo, osvrnuvši se na vanjskotrgovinsku razmjenu, poslovanje industrijskih zona, strateške sektore i pomake u pravcu privlačenja stranih investicija. 

Tokom svog boravka glavnom gradu Bosne i Hercegovine biznismeni iz Omana obišli su i kompanije Bosnalijek, AS Group, Ećo Company, Mujanovići d.o.o gdje su se upoznali sa poslovnim uspjesima ovih kompanija i mogućnostima ulaganja u njihove razvojne projekte.  Delegaciju je ugostio i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, te tom prilikom prezentirao atraktivne projekte koje su dovele do značajnog pomaka ove općine na rang listi razvijenosti općina u Federaciji BiH.

 Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju komore su se obavezale da će intenzivirati svoje aktivnosti u pravcu jačanja poslovnih veza između privrednih područja koje pokrivaju, kao i stvaranju povoljnijih uvjeta za saradnju među članovima komora. U narednom periodu, kako je najavljeno, uslijedit će i nove posjete privrednih delegacija iz Omana, a dogovorena je i uzvratna posjeta.