Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
jul 18

Kanton Sarajevo kroz projekt ‘LIFE’ unapređuje poslovno okruženje

/ 17.07.2018. godine/

Četvrti radno-konsultativni sastanak privrednika Kantona na temu „Finansijska podrška privredi Kantona Sarajevo – podsticaji“ održan je 17. jula 2018. godine u Privrednoj  komori Kantona Sarajevo. Ovom prilikom, prezentirani su rezultati na jačanju konkurentnosti i podršci rastu privatnog sektora Kantona, koji su ostvareni u okviru “Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja – LIFE”, kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija- IFC, članica Grupacije Svjetske banke uz podršku Britanske ambasade, a u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo.

“Projekt podrške privredi Kantona Sarajevo, posebno malim i srednjim preduzećima radimo zajedno sa  IFC-om posljednje tri godine i ostvarili smo dobre rezultate. S njima smo napravili investicijski vodič koji je je objavljen na stranici resornog minstarstva. Tu se nalazi spisak svih podsticaja koji su rapoloživi privrednicima, industrijskih zona i kapaciteti kojima raspolažu”, istakao je ministar privrede KS Muharem Šabić.

Dodao je i da u KS rastu ekonomski parametri, te kako se zapošljava sve više mladih ljudi.

Po njegovim riječima, znatni iskoraci u privredi ostvareni su usvajanjem Zakona o podsticaju male privrede, te se poduzimaju svi koraci kako bi privrednici na vrijeme dobili sve potrebne informacije.

“Vrlo nam je drago što možemo pružiti podršku Kantonu Sarajevo kroz naše partnerstvo sa IFC-om. U ovaj projekt smo smo investirali 2,7 miliona KM, a postigli smo impresivne rezultate jer su smanjeni određeni parafiskalni nameti, a planiramo saradnju nastaviti i u budućnosti”, poručio je šef Fonda za dobru upravu (GGF) pri Britanskoj ambasadi Peter Thomas.

Predsjednik Privredne Komore KS Muamer Mahmutović je rekao kako u posljednje vrijeme statistički podaci pokazuju kako su postignuti izuzetni rezultati u oblasti razvoja industrije, turizma, građevinarstva, ali je potrebno i unaprijediti i druge oblasti.

Tokom sastanka, istaknuto je kako je u okviru “LIFE” projekta Vlada Kantona ostvarila značajne uštede za privatni sektor pojednostavljenjem administrativnih postupaka, uvođenjem prakse prikupljanja dokumentacije po službenoj dužnosti, te smanjenjem naknada i vremena potrebnog za rješavanje zahtjeva privrednika i građana.

Povećana je transparentnost implementacije administrativnih procedura na kantonalnom nivou kao rezultat kreiranja “E-registra“ svih administrativnih procedura koje upravna tijela Kantona provode, te je javno dostupna ažurna lista poticaja za privrednike Kantona.

Kreiran je Investicioni profil koji sublimira najznačajnije mogućnosti za „greenfield“ i „brownfield“ investicije, te ključne konkurentske prednosti Kantona Sarajevo.