Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
jun 11

Izmjenama Zakona o prostornom uređenju povećat će se konkurentnost KS

/10.06.2016. godine/

Radi povećanja konkurentnosti Kantona Sarajevo (KS) i skraćivanja postupka izdavanja građevinskih dozvola u pripremi je nacrt izmjena i dopuna kantonalnog zakona o prostornom uređenju i građenju.
– Imajući u vidu da se trenutno vode razgovori s ljudima iz struke u Kantonu Sarajevo očekujem da nacrt do septembra, najkasnije oktobra bude usvojen. Prije toga se treba utvrditi na sjednici Vlade KS – izjavio je premijer KS Elmedin Konaković.
Kaže da je ovaj dokument veoma bitan s aspekta pozicije Sarajeva na Doing business listi Svjetske banke, jer bi se trebao otkloniti značajan broj postojećih problema.
Ocijenio je da je Grupacija Svjetske banke u pripremi nacrta uradila dobar posao obavljajući razgovore s velikim brojem privrednih subjekata i stranim investitorima.

– S IFC-om, članicom Grupacije Svjetske banke, realiziramo Projekt regulatorne reforme u svrhu poboljšanja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti Kantona Sarajevo, koji bi trebao potpuno reorganizirati cijeli sistem. To će omogućiti građanima i investitorima što lakše pokretanje procesa gradnje i izdavanje dozvola, odnosno skraćivanje administrativnih procedura zainteresiranim ulagačima i privrednicima – rekao je Konaković. Od donošenja Zakona 2005. godine do danas došlo je do promjene mnogih propisa pa je i s te strane potrebno usvojiti određene izmjene i dopune. U pogledu ugrađivanja određenih odredbi u zakon Grupacija Svjetske banke je, dodaje Konaković, dobila instrukcije od Privredne komore KS, čiju je ulogu u ovom procesu podržalo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.
Privredna komora Kantona Sarajevo duži niz godina zagovara pojednostavljivanje procedura u postupcima dobijanja urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola.

– S obzirom na to da su vladajuće strukture u Kantonu Sarajevo najavile reformski pristup ovom problemu kroz izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju, želimo pozdraviti aktivnosti koji se realiziraju u okviru projekta LIFE, koji provodi Grupacija Svjetske banke, uz podršku britanske ambasade Sarajevo i u saradnji s lokalnim partnerima – kazao je predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović.

U okviru ovog projekta organizovane su fokus grupe s više od 120 privrednika s područja Kantona Sarajevo, koje su tretirale ključne probleme u oblasti investiranja.

– Razmatrane su prepreke i nedostaci administrativnih postupaka za izdavanje urbanističkih dozvola i dozvola za građenje, kao i donošenje prostorno-planskih dokumenata, koji su ocijenjeni kao izuzetno kompleksna materija. Poslovni sektor zatražio je pojednostavljenje regulatornog okvira, prvenstveno kroz smanjenje dokumentacije, troškova i vremena potrebnog za njihovo pribavljanje – naveo je Mahmutović.

Na ovaj način, zaključio je, omogućeno je privrednicima koji djeluju u okviru Komore da na najneposredniji način utiču na donošenje odluka koje će dati konkretne i vidljive rezultate radi razvoja privrede i poboljšanja uvjeta poslovanja.

Izvor: Fena