Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
feb 10

Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih prema potrebama tržišta rada

/09.02.2021./

U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo jučer je upriličena prezentacija projekta, čiji je cilj izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih prema potrebama tržišta rada.

Projekt je usmjeren ka izgradnji kapaciteta privrednih komora Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona kako bi preuzeli uloge koje su im dodijeljene zakonima o obrazovanju odraslih.

Implementatori projekta su Privredna komora KS, Fondacija Helvetas, te privredne komore navedenih kantona.

“Projekt podrazumijeva, prije svega, izradu i usvajanje zajedničkog standarda kvaliteta obrazovanja odraslih od strane tri privredne komore. Planirano je da se izrade tri programa obuke za potrebe tržišta rada BiH, uz uključivanje srednjih stručnih škola koje su registrovane kao organizatori obrazovanja odraslih, kao i da se izvrši pilot obuka kandidata koristeći usvojeni standard kvaliteta, koji uključuje programe obuke, provođenja obuke i testiranja”, najavljeno je ovom prilikom.

Prezentaciji su prisustvovali resorna ministrica Naida Hota-Muminović, pomoćnica ministrice za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović, projekt menadžer Kemal Hadžimusić, direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove Lejla Halkić, direktor Fondacije “Helvetas Moja Buducnost” Sven Dominković i projekt menadžer u toj fondaciji Halko Basarić.