Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
nov 18

Iskoristiti prednosti održavanja online događaja u povezivanju kompanija Srednje i Istočne Evrope i Pekinga

/17.11.2021./

Jedan od događaja, održanih u okviru 5. Foruma gradonačelnika glavnih gradova Srednje i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine, čiji je domaćin ove godine Grad Sarajevo, bio je i Okrugli sto privrednih komora glavnih gradova Srednje i Istočne Evrope i Pekinga, održan 17. novembra 2021. godine online, putem platforme Zoom.

Okrugli sto, u organizaciji Grada Sarajeva, Privredne komore Kantona Sarajevo i Međunarodne trgovinske komore Pekinga – Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine – Peking, okupio je predstavnike privrednik komora i jedan broj privrednika iz Kine, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije, Poljske, Bugarske, Rumunije i Latvije.

Prvi dio okruglog stola bio je posvećen principima međunarodnog poslovanja i trgovine u doba pandemije. Ovom prigodom, pozdravnu riječ uputila je Anja Margetić, dogradonačelnica Grada Sarajeva, a prisutnima su se u uvodnom obraćanju obratili Zhang Yongming, predsjednik Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine – Peking, Liu Meiying, zamjenik direktora “Dvije zone Peking”, Enes Ališković direktor Asocijacije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH i Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, koji je ujedno moderirao ovaj skup.

Trenutno, politički i ekonomski razvoj u svijetu prolazi kroz duboke promjene, isprepletene s pandemijom. Pandemija uzrokovana korona virusom Covid 19, koja traje skoro dvije godine, ozbiljno je utjecala na ekonomski i društveni život zemalja diljem svijeta i izazvala značajne poteškoće u trgovinskoj međunarodnoj razmjeni i saradnji.

Učesnici okruglog stola su razmijenili svoja iskustva u poslovanju kompanija za vrijeme pandemije, te se osvrnuli na mjere koje su poduzimali za prevladavanje novonastalih barijera.

Čini se da je najvažnija državna podrška biznisu u većini država bila subvencioniranje plaća, koja  se pokazala kao učinkovito privremeno rješenje. No, kako je to istaknuto tokom diskusije, ukoliko se kriza produži, subvenciniranje plaća bit će izazov s obzirom na ograničen fiskalni prostor, te će pred vladajućim strukturama biti period teških odluka, a pred privatnim sektorom period daljnjih prilagodbi.

Iskustva su pokazala da su se digitalne kompanije dosta uspješno nosile sa novonastalom situacijom, mnoge od njih su uspjele iskoristiti svoje online platforme i koristiti ih za promovisanje svojih proizvoda i usluga u susjednim zemljama. Ovo je promijenilo igru na globalnoj sceni, a kompanije u pojedinim državama su zabilježile impresivne rezultate u rastu izvoza. Da je pred ovim kompanijama period novih izazova potvrdili su i učesnici drugog dijela okruglog stola, koji je nosio naziv “Inovacijama za budući razvoj nauke i tehnologije”. Moderator je bila prof. dr. Amila Pilav – Velić sa Ekonomskog fakulteta Sarajevoa o svojim poslovnim uspjesima govorili su predstavnici kompanija Blum Lab, Ministry of Programming, software design, development and investment company, Emerging Markets Consultants – EMC, Foton Motor Group, Beijing Urban Construction i Group 761 C. Space.

Ubrzanje digitalizacije može povećati sposobnost kompanija ne samo da se nose s krizom, već i da prošire pristup novim tržištima i povećaju prodaju, kazali su učesnici ovog skupa. Sve više informacija i razmjene iskustava pomoći će u istraživanju drugačijih politika i boljih rješenja.

S obzirom na trenutna brojna ograničenja u međunarodnom transportu, jedna od preporuka ovog skupa jeste i da se iskoriste prednosti održavanja online događaja u povezivanju kompanija i pronalaženju više trgovinskih partnera, uz promovisanje ulaganja. Što se tiče ekonomske i trgovinske razmjene i saradnje između Pekinga i zemalja Srednje i Istočne Evrope, istaknuto je da predstoji još dosta posla u ostvarenju cilja punog međusobnog razumijevanja i promicanja učinkovite saradnje.