Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
mar 14

U Privrednoj komori Kantona Sarajevo održana prezentacija grant programa USAID Diaspora Invest

/ 18.03.2019./

USAID Projekat „Diaspora Invest“ je 18. marta 2019. godine, u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo, organizirao info sesiju o četvrtom javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava. Fokus poziva je podrška malim i srednjim preduzećima, koja nisu starija od tri godine, te su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, odnosno imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore. Ova sesija je posljednja u nizu u 12 prezentacija održanih širom zemlje.

„Poziv je otvoren do 1.4.2019. godine, te je današnja prezentacija bila prilika da svi zainteresirani postave pitanja, saznaju više o uslovima i proceduri izbora. Kroz prva tri poziva smo podržali 34 kompanije, te veliki interes javnost za prezentacije pokazuje da će se pozitivni trendovi nastaviti.“, poručuju iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Iz USAID Projekta „Diaspora Invest“ naglašavaju da su ključni kriteriji izbora planirano otvaranje novih radnih mjesta i visina investicije koja će se realizovati u okviru implementacije projekta. Napominju da se grantovi odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekat vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1, u odnosu na tražena sredstva, od čega 50% može biti negotovinski doprinos investitora.

„Privredna komora Kantona Sarajevo je prepoznala vrijednost i potencijal dijasporskih investicija, smatrajući ovakve i slične finansijske stimulanse za domaću privredu od izuzetne važnosti za njen dalji razvoj i zbog toga je i domaćin današnje sesije.“ poruka je Privredne komore Kantona Sarajevo, uz napomenu da će se saradnja sa Projektom Diaspora Invest nastaviti i u narednom periodu.