Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
nov 29

Grant sredstva za 17 mladih poduzetnika iz Kantona Sarajevo

Sedamnaest mladih ljudi iz Kantona Sarajevo, čiji biznis planovi sa stanovišta opravdanosti i održivosti investicije zadovoljavaju uvjete Projekta podrške mladim osobama za započinjanje posla – “START-UP”, dobit će šansu za započinjanje biznisa.

Dodjela bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 297.313,00 KM za odabranih 17 biznis planova – projekata, u skladu sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, obavezuje odabrane aplikante da, pored dodijeljenih poticajnih sredstava, obezbijede sopstveno učešće od 20 posto sredstava za realizaciju poslovne ideje i održivost Start-up biznisa, izvrše registraciju firme illi obrta, i posluju minimalno tri godine.

Njihova obaveza je da pored samozapošljavanja zaposle najmanje još jednu osobu, a Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo, koja je partner na ovom projektu, obavezali su se na pružanje usluge mentoringa i monitoringa u naredne tri godine.

Na Javni poziv za provođenje ovog Projekta aplicirala je 51 osoba, od kojih su 44 osobe zadovoljile kriterije da pristupe edukaciji. Njih 36 uspješno su prošli edukaciju – I fazu Projekta, a to je Obuka za započinjanje biznisa, u trajanju od više od 60 sati. Edukacijom su bile obuhvaćene sve važne procedure i pravne regulative koje su neophodne za pokretanje start-up posla, jasno definisanje i detaljno sagledavanje potencijala određene biznis ideje, ekonomske motivacije za preduzetništvo, prve korake u biznisu, pravne aspekte biznisa, poreze i doprinose za preduzetnike, izradu kvalitetnog Biznis plana, provjeru opravdanosti poslovne ideje, informacije o postupku registracije i aktuelnim zakonskim propisima, te kako investitoru kvalitetno predstaviti poslovnu ideju.

Po završetku edukacije, aplikanti su u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo javno predstavili svoje poslovne ideje i biznis planove pred svim učesnicima u projektu, kao i pred Komisijom za ocjenu i izbor korisnika Projekta podrške mladim osobama za započinjanje posla – “Start-up” na području Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

Svi pojedinačno predstavljeni projekti ocijenjeni su na osnovu biznis plana, novog zapošljavanja, udjela sopstvenih ulaganja, opravdanosti i održivosti investicije u razvoj novog privrednog subjekta i usklađenosti sa ciljevima i prioritetima Strategije razvoja Kantona Sarajevo, te je na osnovu utvrđenog broja bodova, sačinjena rang lista najboljih poslovnih ideja, biznis planova i utvrđen prijedlog iznosa poticajnih grant sredstava za njihovu realizaciju.

U narednom periodu bit će upriličeno predstavljanje projekata.