Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 17

Saradnja na realizaciji programa zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba

/ 16.10.2019./ 

U prostorijama Općine Centar 16. oktobra 2019. godine upriličeno je potpisivanje Memoranduma o saradnji na realizaciji programa zapošljavanja, obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba između Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ i  25 akreditiranih institucija koje realiziraju programe obrazovanja odraslih.

Cilj potpisivanja ovog memoranduma je, između ostalog,  otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti na području Kantona Sarajevo.

Prisutnima su se obratili direktor Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Nermin Pećanac, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić , ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić , a u ime akreditiranih institucija za obrazovanje odraslih govorio je predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović.

Složili su se da obrazovanje odraslih predstavlja djelatnost od posebnog interesa za Kanton Sarajevo i da je ovo korak naprijed u sistemskom načinu rješavanja problema nezaposlenosti.

Donošenjem Zakona o obrazovanju odraslih Kantona Sarajevo započet je proces akreditacije institucija za obrazovanje odraslih i iste se upisuju u Registar institucija za obrazovanje odraslih koji vodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Privredna komora Kantona Sarajevo je upisana u Registar organizatora obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevo 2017. godine.