Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
okt 29

Uspješan sistem dualnog obrazovanja u Austriji

/ 17.- 18.10.2018./

Više od 20 osoba, stručnjaka i partnera na projektu Learning by Doing  posjetili su Privrednu komoru Austrije (WKÖ), u periodu od 17. do 18. oktobra 2018. godine, s ciljem razmjene iskustava i dobre prakse na temu srednjega stručnog obrazovanja, odnosno dualnog obrazovanja – učenja zasnovanog na radu, koji se već godinama uspješno primjenjuje u Austriji.

Fokus rasprava održanih u prostorijama Komore bio je sagledavanje uloge socijalnog partnerstva u dualnom stručnom obrazovanju i osposobljavanju učenika.

Snaga austrijskog sistema obrazovanja temelji se na funkcionalnom “austrijskom socijalnom partnerstvu”. U Austriji je razvijen sistem saradnje između vlade i četiri glavne interesne skupine, Savezne komore rada, Poljoprivredne komore Austrije, Austrijske sindikalne federacija i Privredne komore Austrije.

Tokom prvog radnog dana održane su dvije radionice. U prvoj radionici su predstavljeni zadaci socijalnih partnera u kontekstu obuke za pripravnike. Predstavnici socijalnih partnera uključenih u stručnu obuku su vrlo detaljno opisali svoju saradnju. Ovaj sistem nema osnove u Ustavu ili nekom posebnom zakonu, ali je organizovana na dobrovoljnoj, neformalnoj osnovi. U suštini, socijalno partnerstvo podrazumijeva četiri velike interesne grupe koje se upuštaju u zajedničke, dugoročne ciljeve ekonomske i socijalne politike i dijele uvjerenje da se ovi ciljevi najbolje mogu postići kroz saradnju i koordinisanu akciju, zasnovanu na dijalogu između glavnih skupina u društvu, a ne kroz otvorene sukobe.

Tokom druge radionice bilo je riječi o razvoju zanimanja u sistemu dualnog obrazovanja. Snaga austrijskog sistema dualnog obrazovanja zasniva se i na dobro razvijenim zanimanjima, razgraničenim po godinama – profesionalne kompetencije koje učenik mora naučiti tokom obuke u firmi. Na ovoj radionici, akteri socijalnog partnerstva podijeli su svoja iskustva u pogledu razvoja i prilagođavanja zanimanja prema potrebama privrede.

Drugi dan posjete Austriji učesnici projekta Learning by Doing posjetili su manifestaciju “Dan učenja +” u bečkom MAK-u. Na ovom događaju više od 7000 posjetilaca bilo je u mogućnosti dobiti opsežne informacije o poslovima i obuci koja se nudi mladim ljudima. Predstavile su se firmi iz različitih oblasti koje nude vrlo različite obuke i podupiru mlade ljude u traženju posla.

 

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *