Radno vrijeme: 7:30 - 16:30 pm | Tel: +387 33 250 100 | Email: [email protected]
mar 25

Završena petodnevna edukacija mentora praktične nastave kod poslovnih subjekata

/ 19.-23.03.2018./

Privredna komora Kantona Sarajevo je u periodu od 19. do 23. marta 2019. godine, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i podršku njemačkog GIZ-a, organizovala edukaciju za mentore praktične nastave kod poslovnih subjekata.

 Ovaj petodnevni program usavršavanja koji je koncipiran prema međunarodnom modelu „Ausbildung der Ausbilder – AdA Basisversion“ prošlo je 20 osoba, među kojima su bili budući mentori, ali i lica koja su unutar kompanija odgovorna za upravljanje ljudskim resursima i koja brinu o učenicima na praktičnoj nastavi, kao i jedan broj onih koji su iskazali interes za usavršavanje u ovim oblastima.

Na interaktivnoj i sadržajno bogatoj edukaciji, učesnici su stekli nova znanja i vještine potrebne za rad sa mladima koji praktičnu nastavu obavljaju kod poslovnih subjekata. Istakli su da je edukacija bila korisna i izrazili nadu da će nastaviti razvijati svoje kompetencije u radu sa učenicima koji pohađaju škole srednjeg stručnog obrazovanja.

  Kompanije koje su ovaj put prepoznale značaj kontinuiranog ulaganja u razvoj svojih zaposlenika kako bi kvalitetno provodili praktičnu nastavu i osposobili mlade za tržište rada su: Centrotrans, Volkswagen, MI Ovako, NLB Banka, Excellent, Prevent Components, ProCredit Bank, Luk, Elektrodistribucija, KJKP Sarajevogas. Na edukaciji su bili prisutni i profesori srednjih stručnih škola.

 Projekat „Stručno obrazovanje u BiH“ po nalogu Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke s partnerima u zemlji provodi njemačko Društvo za međunarodnu saradnju GIZ s ciljem jačanja obrazovnog sistema da odgovori potrebama tržišta rada.